Günün Sorusu: Bodrum mu daha ucuz Rodos mu?

Günün Sorusu: Bodrum mu daha ucuz Rodos mu?
Yaz sıcakları bastırdı yıllık izinler kullanılıyor. Bu yıl vizesi seyahat imkanı ile Yunan adaları tatilcilerin gözdesi oldu. Herkes Türkiye'deki pahalılık ve Yunan Adaları'nın ucuzluğunu konuşuyor. Peki gerçekten öyle mi?

2023 Aralık ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis tarafından yapılan Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısı sonrası, Doğu Ege'deki 10 Yunan adasına Türkiye’den kapıda vize uygulaması ile 7 günlük vizesiz geçiş imkanı tanındı. Bu uygulama, Türk turistler arasında büyük ilgi gördü ve özellikle Bodrum ile Çeşme gibi Türk turistik destinasyonların yaz sezonunda boş kalmasına neden oldu.

rodos1.webp

Artan Fiyatların Turistleri Yunan Adalarına Yönlendirmesi

Sosyal medyada yapılan fiyat karşılaştırmaları, Çeşme ve Bodrum gibi popüler Türk turistik destinasyonlarında artan fiyatların turistleri Yunan adalarına yönlendirdiğini gösteriyor. Örneğin:

Çeşme: Bir yemeğin 7.800 TL iken,

Sakız Adası: Aynı yemeğin 2.800 TL olduğu paylaşıldı.

Bodrum: Her şey dahil 4 gecelik konaklama fiyatları 31 bin TL’den başlarken,

Rodos: Sadece oda ve kahvaltı fiyatları 17 bin TL’den başlıyor.

rodos3.webp

Yerli Turist İçin Artan Maliyetler

Yerli turistler, yurt içinde artan fiyatlarla karşılaşarak alternatif tatil seçeneklerine yönelmeye başladı. Kamp, yazlık kiralama ve karavan tatilleri popüler hale geldi. Tatil maliyetleri geçtiğimiz yıla göre yüzde 60 oranında arttı ve bu durum yeme içme mekanlarını da etkiledi.

Sektör Temsilcilerinin Görüşleri

Bodrum Otelciler Derneği (BODER) Başkanı Ömer Faruk Dengiz: Fiyat karşılaştırmalarının yanlış olduğunu belirterek, Bodrum’da yüksek fiyatlı işletmelerin bile ayakta kalmak için fiyatlarını makul seviyelerde tuttuğunu savundu.

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler: Maliyetlerin yüksek olmasının, döviz artışının olmamasının ve alım gücünün düşmesinin fiyatları artırdığını belirtti.

Bu karşılaştırmalı analiz, Türkiye'deki turistik destinasyonların yüksek maliyetleri nedeniyle turistlerin Yunan adalarına yönelmesine neden olduğunu ve bu durumun iç turizmde yaşanan düşüşe yol açtığını göstermektedir.