Faiz Arttırımı (Artması) Ne Demek? Merkez Bankası'nın Faiz Artırması Ne Anlama Gelir?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu (PPK) toplantısından karar çıktı. Merkez Bankası faiz arttırımı kararı aldı. Bu kararın ardından vatandaşlar faiz arttırımı ne demek? sorusuna yanıt arıyor.

Faiz Arttırımı Ne Demek?

Merkez Bankası, bankalara ihtiyaçları olduğunda borç verir veya bankalar nakit fazlalarını Merkez Bankasına yatırabilir.

Merkez Bankası bu işlemler için bir faiz oranı belirler. Bu oranı değiştirerek para politikasını oluşturur

Merkez Bankası, enflasyon tehdidi gördüğünde faiz oranını artırır. Böylece toplam talebi düşürerek enflasyonu düşürmeye çalışır.

Faiz artması durumunda ülkeye döviz girişinin artması ile birlikte dolar kurunda düşüş beklenir.

Merkez Bankası faiz kararı sonrasında dövizde hareketli dakikalar yaşanıyor. Kararın ardından hem dolar hem de euroda kısmi artışlar kaydedildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) son yılların en çok merak edilen faiz kararını açıklandı. Para Politikaları Kurulu (PPK) tarafından kamuoyuna yapılan duyuruya göre politika faizi yüzde 15 oldu. Açıklanan faiz kararı sonrasında dolar ve euro başta olmak üzere döviz kurlarının akıbeti belli oldu. Güne en düşük 23,43 TL seviyesinden başlayan dolar karar sonrası yüzde yüzde 0,50'ye yakın artışla 23,60 TL oldu. Euro ise günün en düşük seviyesi 25,62 en yüksek seviyesi ise 25,93 olarak kaydedilmişti. Euro karar sonrası artış yüzde 52'ye çıktı ve Euro/TL 25,97 seviyesine geldi.