En düşük emekli maaşı için masadaki rakam belli oldu

En düşük emekli maaşı için masadaki rakam belli oldu
Milyonlarca çalışan ve asgari ücretli 2025 yılı maaş zamlarını merak ediyor. Uzman isimden işçi ve memur emeklilerine kötü haber geldi.

Milyonlarca çalışan ve emeklinin gözü 2025 yılı maaş zamlarında. Türkiye'de yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında, aldıkları ücret 2024 yılı boyunca her gün kaybeden çalışanlar ve emekliler 2025 yılı maaş zamlarını umutla beklerken, uzman isimlerden kötü haber geldi.

Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz, Milliyet'e yaptığı açıklamada Eylül ayı itibariyle 3 aylık enflasyon farkının yüzde 8,92 olarak belirlendiğini belirterek yıl sonu emekli maaş farkını hesapladı.

Eylül ayı itibarıyla emeklilerin alacağı 3 aylık enflasyon farkının yüzde 8.92 olarak belirlendiğini belirten Yılmaz, "Eğer yıl sonuna kadar her ay için enflasyon yüzde 1 artarsa bu durumda fark yüzde 12.22 olacaktır" dedi.

Yılmaz hesaplamaları için "Eğer sonraki süreçte aylık enflasyon her ay için yüzde 2 çıkarsa bu durumda emeklilerin alacağı yıl sonu enflasyon farkı yüzde 15.59 olacaktır." dedi.

Yılmaz açıklamalarını "Yıl sonuna kadar her ay için enflasyon yüzde 3 olarak gerçekleşirse bu durumda enflasyon farkı yüzde 19.32 olarak maaşlara yansıyacaktır." diyerek sürdürdü.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 14 BİN İLE 15 BİN TL ARASINDA OLACAK

Şu an hala 12 bin 500 TL olan en düşük emekli maaşına gelecek olası zam oranını da açıklayan Yılmaz, "Taban aylığın 14 bin TL ile 15 bin TL arasına yükseleceğini tahmin ediyorum. Kök aylığı düşük olanlar için sıfır zam riski devam etmektedir. Bu konuda hükümet cephesinin bir iyileştirme yapacağı kanaatindeyim." ifadelerini kullandı.

AKP'NİN GÜNDEMİNDE REFAH PAYI DÜZENLEMESİ YOK

Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz AKP iktidarının gündeminde bir refah payı düzenlemesi olmadığını da belirterek, "Ekonomi yönetimi yıl sonu enflasyon hedefinin yüzde 41.5’e yükseldiğini açıkladı. Enflasyon hedefin biraz daha üzerinde gerçekleşebilir. Bu da yıl sonu için yaklaşık yüzde 17-20 aralığında bir maaş artışı anlamına geliyor. Bunun üzerinde bir refah payı artışı yapılmasını çok fazla olasılık dahilinde görmüyoruz." dedi.

ASGARİ ÜCRETE NE KADAR ZAM GELECEK?

Öte yandan, muhalefet asgari ücretin en az 30 bin lira olması gerektiğini belirterek, Aralık ayında toplanacak asgari ücret tespit komisyonunda bu rakamla masaya oturulması gerektiğini ifade ediyor.

Farklı kurumlar tarafından yapılan anketlerde ise asgari ücretle ilgili tahminler çeşitlilik gösteriyor. Orta Vadeli Program’a göre yapılacak yüzde 41.5’lik zamla net asgari ücretin 24 bin 058 lira olacağı öngörülüyor.

Merkez Bankası anketine göre ise rakam, yüzde 43.14 artışla 24 bin 336 lira, Anadolu Ajansı anketine göre ise yüzde 42.64 artışla 24 bin 251 lira seviyelerine ulaşabilir. Reuters ve Finansal Kurumlar Birliği anketleri ise daha yüksek artışlar öngörüyor; bu anketlere göre sırasıyla yüzde 42.95 ve yüzde 49.39 zamla asgari ücret 24 bin 304 lira ve 25 bin 399 lira olabilir.

İlgili Haberler

Kaynak:Milliyet