Dolar, euro ve altın fiyatlarında son durum

Dolar, euro ve altın fiyatlarında son durum
Dolar 8.58 seviyesinin üstüne çıktıktan 8.35'e, euro ise 10.27 seviyesinin üstüne çıktıktan sonra 10.10 TL seviyesine indi.

TL’de geçen haftadan beri benzer para birimlerinden negatif ayrışma ve değer kaybı devam ederken kur 8.58 seviyesindeki tarihi zirvesine yaklaştı.

İşlemciler ABD ile ilişkilerde daha hızlı bir bozulma riskine dikkat çektiler. Ayrıca işlemciler geçen haftadan beri TL’nin yeniden değer kaybetmesinin enflasyonda getireceği yeni yükselişler ve olası yeni faiz artışı ihtiyacının karşılanmayacağı beklentisinin endişelerin daha da artmasına neden olduğunu belirttiler.

adsiz.png

Şubat ayında 300’ün altına kadar geriledikten sonra TCMB başkanının görevden alınmasıyla mart sonunda 500 baz puana yaklaşan Türkiye’nin 5 yıllık CDS’i geçen hafta ilk kez 400 baz puanın altında indi. Ancak bu düşüş de geçici oldu ve CDS 422/427 seviyesinde.

Borsa

Yapı Kredi Yatırım tarafından hazırlanan teknik analizde geçen hafta global piyasalara kıyasla zayıf bir seyrin oluştuğu ve başarısız yükseliş denemelerinin ardından aşağı hareketin sürdüğü BIST’de, -%4.47 oranında değer kaybı gerçekleştiği belirtilerek, “Geri çekilmelerde ilk önemli destek konumunda bulunan 1,300 seviyesini koruma çabasında hareketlen piyasada, haftaya başlarken bu noktanın önemini koruyacağını düşünüyoruz.

Şu aşamada kısa vadeli aşağı hareketini sürdüren ve henüz taban oluşumuna yönelik bir sinyal bulunmayan piyasada, 1,350 seviyesi tepki denemelerinde direnç konumunda bulunacaktır. Endeksin tepki denemelerinde güç kazanabilmesi için 1,350 ara direncinin aşılması gerekiyor. Bu durumda 1,375 ve 1,420 seviyelerini hedefleyecek ataklar oluşabilir.

Seans içi zayıf yükseliş denemelerinin direnç noktalarında yeniden aşağı baskı oluşturduğu piyasada, 1,300 altındaki seyrin ise 1,250 hedefiyle aşağı baskıyı sürdürebileceğini göz önünde bulunduruyoruz.” denildi.

Dolar

Ikon Menkul tarafından hazırlanan teknik analizde dolar/TL’nin, artan siyasi endişeler eşliğinde haftaya yükselişle başladığı belirtilerek, “Yükselişin devamında 8.4500 önemli direnç olarak izlenebilir. Bu seviye yakın zamanda 2 kere test edilmiş ve geçilememişti. Bu seviyenin geçilmesi halinde 8.7420 ve 8.9245 direnç olarak izlenebilir. 8.4500 direnci altında kalındığı sürece ise geri çekilmeler görebiliriz. Bu durumda da 8.3290 ve 8.0400 destek oluşturabilir.” denildi.

Altın 

İnfo Yatırım tarafından paylaşılan notta şu ifadelere yer verildi:

Geçen hafta kademeli olarak yukarı yönlü hareketlenmeler sergileyen altın fiyatları 1797 seviyelerini test etmişti. Fakat buralarda uzun süre tutunamayan fiyatlarda bir miktar gerilemeler yaşandı ve altın fiyatları geçtiğimiz haftayı başlangıç seviyesinin yakınlarında kapattı.

ABD kanadında hazine tahvil faizlerindeki volatilitenin bir miktar daha azalması ve ABD Başkanı Joe Biden'ın sermaye kazancı sağlayan zenginlere vergi hazırlığında olduğu haber akışları dolar endeksinde baskılar oluşmasına neden oldu. Bu baskılar zaman zaman altın fiyatlarında yukarı yönlü hareketlenmeleri destekledi.

Diğer yandan geçtiğimiz hafta ABD kanadından gelen işsizlik maaşı başvuruları beklentileri karşıladı ve pandemi dönemindeki en iyi seviyelerinden birini kaydetti.

Teknik açıdan baktığımızda altın fiyatlarının 100 günlük hareketli ortalaması olan 1803 seviyesinin altında olduğu görülüyor.
altın/dolar grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak 1801.57 – 1815.82 –1830.61 seviyeleri direnç noktaları olarak 1768.43 – 1750.40 – 1730.63 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.”

Etiketler :