Dolar, euro ve altın fiyatlarında son durum

Dolar, euro ve altın fiyatlarında son durum
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle piyasaların kapalı olduğu günde dolar/TL 8.30 seviyesinin üzerinde seyrine devam ediyor. Euro/TL ise 10 TL'nin üzerinde.

Dolar/TL, ABD-Türkiye ilişkilerine yönelik endişeler ve Türkiye ekonomisine yönelik devam eden risklerin etkisiyle 8.30’un üzerinde baskı altında.

İşlemciler ABD ile ilişkilerde daha hızlı bir bozulma riskine dikkat çekiyor. Ayrıca işlemciler TL’nin yeniden değer kaybetmesinin enflasyonda getireceği yeni yükselişler ve olası yeni faiz artışı ihtiyacının karşılanmayacağı beklentisinin endişelerin daha da artmasına neden olduğunu belirtiyorlar.

Bankacılar son bir kaç haftadır küresel piyasalarda yaşanan riskli varlıklara yönelik iştahın artmasının TL’ye ilişkin risklerin önüne geçtiğini ancak bunun kalıcı olmayabileceğini söylemişlerdi.

Gram altın 22 Nisan 2021 tarihinde 478,49 liradan işlem gördü. Çeyrek altın ise 768 lira olarak belirlendi satış fiyatı ise 786 lira oldu. Cumhuriyet altını 3 bin lira barajını aşarak 3 bin 55 liradan alınıp 3 bin 136 liradan satıldı. 

ABD ile ilişkiler satış baskısını tetikledi

ABD Başkanı Joe Biden’ın Birinci Dünya Savaşı sırasında yaşanan Ermeni olaylarını resmen soykırım olarak tanıması bekleniyor. Konuya yakın üç kaynağın verdiği bilgiye göre, Biden 1915 olaylarının anma günü olan 24 Nisan’da yapacağı açıklamada soykırım ifadesini kullanabilir.

Biden yönetiminin Türkiye’nin tehcir olarak nitelediği olayları soykırım olarak tanıması her ne kadar sembolik olsa da, Ankara’da öfke yaratarak ikili Türkiye ilişkilerinin daha gerilmesine yol açabilir.

Commerzbank dün yayımladığı notta, TL’deki değer kaybı benzer gelişmekte olan ülke para birimlerindeki trend ile benzer. Ancak TL’deki değer kaybı her zaman önemli çünkü geçişkenlik Türkiye ekonomisinin yüksek enflasyon değerlerinde hep önemli bir element oldu” görüşüne yer verildi. Commerzbank satış baskılarının daha büyük sorunlar doğurabileceğine de dikkat çekti.

 

Etiketler :