Doğal Gaz Fiyatlarından Kötü Haber. Katar da Çekildi

Doğal Gaz Fiyatlarından Kötü Haber. Katar da Çekildi
Katar'ın LNG sevkiyatını askıya almasının ardından, Avrupa pazarında enerji ithalatında sorunlar yaşanması bekleniyor. Petrol sevkiyatındaki Kızıldeniz çatışmalarının etkisiyle doğal gaz fiyatlarında artış gözlendi. Ham petrol fiyatları, ABD'nin Yemen'e yönelik saldırılar sonrasında yükseldi.

Kızıldeniz çatışmalarının petrol sevkiyatlarını etkilemesinin ardından, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) sevkiyatları da sorun yaşamaya başladı.

Katar’dan yola çıkan LNG gemilerinin hareket edemediği ve yeni rotaların maliyetleri artırdığı haberi sonrasında, doğal gaz fiyatlarındaki artış kesinleşti.

ENERJİ İTHALATINDA SEKTE

Katar’ın LNG sevkiyatını askıya almasının, Avrupa pazarında enerji ithalatının sekteye uğraması ve küresel doğal gaz fiyatlarının yükselmesi korkularını beraberinde getirdi.

Avrupa’nın en büyük ikinci LNG tedarikçisi olan Katar’ın çekilmesinin emtia piyasasında etkisini göstermesiyle, doğal gaz fiyatları haftalık yüzde 4’lük düşüşten sonra yüzde 2 artış gösterdi.

PETROLÜN YÜKSELİŞİ

Petrol fiyatları, ABD’nin Yemen'e yönelik saldırılarının ardından yükselişe geçti. Hafta başında düşüş eğiliminde olan brent petrol, son günlerde yeniden yükselişe geçerek 78 dolara kadar çıktı.

Ham petrol de, bu yılın başında gördüğü 75,25 dolar seviyesinden sonra gevşemesine rağmen, bugün tekrar yükseliş kaydetti ve TSİ 12.31 itibarıyla 73 dolar civarında işlem gördü.