Davos'ta Başekonomistlerden 2024 Ekonomisi İçin Çarpıcı İddia

Davos'ta Başekonomistlerden 2024 Ekonomisi İçin Çarpıcı İddia
Davos'ta düzenlenen 54. Dünya Ekonomik Forumu'nda açıklanan "Baş Ekonomist Görünüm Raporu 2024", küresel ekonominin durgun olacağını belirtiyor. Başekonomistlerin yüzde 56'sı bu yıl zayıflama öngörüyor. Çin'de zayıf büyüme endişesi yüksek. Enerji dönüşümü, yapay zeka ve siber saldırılar ön planda.

Dünya Ekonomik Forumu, İsviçre'nin Davos kasabasında başladı. "Güvenin Yeniden İnşası" temasıyla düzenlenen forumda, "Baş Ekonomist Görünüm Raporu 2024" açıklandı.

RAPORUN ÖZETİ: KÜRESEL EKONOMİ DURGUNLUKTA

Rapora göre, küresel ekonomi için beklentiler "durgun" seyirde. Yüksek enflasyon, sıkı finansal koşullar, jeopolitik anlaşmazlıklar ve yapay zeka ilerlemeleri küresel ekonomiyi etkilemeye devam ediyor.

BEKLENTİLERE GÖRE EKONOMİK TAHMİNLER

Başekonomistlerin yüzde 56'sı küresel ekonominin bu yıl zayıflayacağını düşünüyor. Yüzde 43'ü ise koşulların değişmeyeceğini veya güçleneceğini öngörüyor.

BÖLGESEL EKONOMİ GÖRÜNÜMÜ

ABD, Güney Asya, Doğu Asya ve Pasifik için ekonomik görünüm olumlu iken, Avrupa'da zayıf bir büyüme öngörülüyor. Çin'de ise ekonomistler yüzde 68 oranında zayıf bir büyüme bekliyor.

EN ÇOK ENDİŞE DUYULAN KONULAR

Ekonomistlerin yüzde 68'i bu yıl Çin'de zayıf büyümenin ana nedeninin zayıf tüketim, düşük sanayi üretimi ve emlak piyasası endişeleri olduğunu düşünüyor.

GELECEĞE İLİŞKİN BEKLENTİLER

Ekonomistlerin yüzde 77'si iş gücü piyasalarının ve yüzde 70'i finansal koşulların gelecek yıl gevşemesini bekliyor. Enflasyonun düşeceğini tahmin edenlerin oranı yüzde 70.

YAPAY ZEKA VE ÜRETİKLİK

Ankete katılan ekonomistlerin yüzde 94'ü yapay zekanın gelecek 5 yıl içinde yüksek gelirli ekonomilerde üretkenliği önemli ölçüde artırmasını beklerken, düşük gelirli ekonomiler için bu oran yüzde 53.

DAVOS'TAKİ ZİRVE VE DETAYLAR

Davos'ta gerçekleşen zirveye 120 ülkeden 2 bin 800'den fazla katılımcı katılırken, 300'ü aşkın oturum düzenlenecek. Enerji dönüşümü, yapay zeka, seçimler, salgın hastalıklar ve siber saldırılar gibi konular zirvenin ana gündemini oluşturacak.

Etiketler :