CHP'den 'asgari ücret' raporu

CHP'den 'asgari ücret' raporu
CHP’nin raporuna göre asgari ücretli, birbiri ardına gelen zamlar nedeniyle artık yılbaşına oranla 138 paket daha az süt, 5 kilogram daha az et ve 41 kilogram daha az tavuk alabiliyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) enflasyon paketindeki fiyatların gerçek market fiyatlarına oranla daha az olduğunu, yurttaşların gerçek ekonomik koşullarının bu nedenle ortaya çıkarılamadığını belirterek, kurmaylarından halkın gerçek durumunu ortaya koyan çalışmalar yapılmasını istedi.

Bunun üzerine CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Emek Büroları Koordinatörü Veli Ağbaba, TÜİK’in baz aldığı fiyatlar ile market fiyatlarının ortalaması üzerinden asgari ücretlinin evine giren temel tüketim malzemelerindeki fiyat değişimlerini araştırdı.Birgün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre; çalışma, asgari ücretlinin alım gücünün mutfak enflasyonu karşısında dramatik ölçüde azaldığını ortaya koydu.

Bu yılın ocak ve aralık aylarındaki ortalama fiyatları baz alan Ağbaba’nın çalışmasına göre, asgari ücretli bir çalışan, bu yılın başında tüm maaşıyla 505 paket süt alabiliyorken, yılsonunda bu sayı 138 azalarak 367 pakete düştü. Ocak ayından bu yana asgari ücretle alınabilecek et 5, tavuk 41, pirinç 50, un 168, bulgur 105, kuru fasulye 37, zeytin ise 15 kilogram azaldı.

Bu verileri değerlendiren Ağbaba, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ekonomide toparlanma dönemine girdiğini iddia ettiğini, ancak böyle bir durumun yaşanmadığını belirtti. Ağbaba, “Yaşanan fiyat artışları bir yıllık süre içerisinde asgari ücretlinin mutfağına giren yiyeceği ciddi oranda azalttı” dedi.

Etiketler :