Altın Sahiplerini Korkutan Uyarı: "Yarın Sabah Başlıyor! Hazırlanın"

Altın Sahiplerini Korkutan Uyarı: "Yarın Sabah Başlıyor! Hazırlanın"
Türkiye, 31 Mart seçimlerinin sonuçlarına odaklanırken, ekonomi piyasaları 1 Nisan itibarıyla nelerin yaşanacağına odaklanmış durumda. Altın ve para piyasaları üzerine değerlendirmeleri ile bilinen İslam Memiş, emtia fiyatlarında yarın sabah itibarıyla yaşanacak değişikliklere dikkat çekerek, yatırımcılara "Hazırlığa başlayın" uyarısında bulundu.

Türkiye'de son yıllarda yaşanan yüksek enflasyon, yatırımcının yönünü altın ve döviz yatırımlarına çevirmiş durumda.

Her dönemin bir numaralı yatırım aracı olarak bilinen altın, son gelişmelerin ardından yeniden piyasaların gözdesi haline gelirken, altın fiyatlarında yaşanan artış yatırımcıların yüzünü güldürmeye devam ediyor.

2024 yılı itibarıyla tüm alternatif yatırım araçlarını sollayan emtialar, yaz aylarında yeni bir yükseliş serisine hazırlanıyor. Dünya üzerinde ons altın fiyatlarını etkileyen gelişmelerin yanı sıra, Türkiye'de altın fiyatlarını doğrudan etkileyen haberler de piyasalarda sürpriz yaşanmasına neden oldu.

altin33.jpgGeçtiğimiz yıl yapılan seçimlerin ardından Türk lirasında büyük bir değer kaybı yaşanması, yatırımcıların 31 Mart öncesinde yeniden "Döviz ve altın seçim sonrası yükselecek mi?" sorularını sormasına neden olurken, beklenen yanıt Kapalıçarşı'nın nabzını tutan İslam Memiş'ten geldi.

Emtia piyasaları ve altın yatırımına ilişkin değerlendirmeleri ile öne çıkan Memiş, seçim sonrası altın fiyatlarında yaşanacak gelişmeler hakkında önemli uyarılarda bulundu. İşte uzman ismin açıklamalarından öne çıkanlar...

"Seçimden sonra altın fiyatları uçacak, döviz alıp başını gidecek diye düşünenler var. Böyle bir şey olmayacak. Geçtiğimiz yılın dinamikleri başka, şu anki ekonomi modeli ise bambaşka sonuçlara neden olacaktır.

Çok fazla tartılma konusu var ancak gerçek olan bir şey var, seçimden sonra hiçbir şey olmayacak.

"ALTIN 3000 LİRAYI, DOLAR 40 TL'Yİ GEÇECEK"

2024 yılının ilk döneminde bazı öngörülerim olmuştu. Altının gram/TL fiyatının yıl sonuna kadar 3000 lirayı geçeceğini ve dolar/TL paritesinin de 40 TL'yi aşacağını söylemiştim. Bu öngörülerimde aynı noktadayım.

altin2.jpgBu seviyelerin hepsi 31 Aralık gelmeden görülecektir. İlave olarak da BIST100 tarafında 15 bin puanlık beklentimiz güncelliğini korumakta. Buna karşın 1 Nisan itibarıyla altın ve döviz uçacak, Türk lirası çakılacak gibi düşünceler var.

Bunlar yanlış şeyler. Konuşan herkesin bu ülkeye karşı bir sorumluluğu var ve bunu yerine getirmesi gerekiyor. Vatandaş olarak bizim de sorumluluklarımız var. Evet bir ekonomik kriz var. İletişim kanalları da yanlış kullanıldığı için, karar vericiler ve kanun koyucular yine iletişim sorununu tamamen kopardığı için hepimiz ayrıştık. Bu süreçte yapılması gereken şey toplum olarak, bu ayrışmayı normalleştirmemiz lazım. Popülist konuşanlar, sizlere çeşitli şeyler vadediyor olabilir.

"YARINDAN İTİBAREN BAŞLAYACAK, HAZIRLANIN"

Ons altın tarafında beklenilmeyen yükselişler oldu. Bu yükselişlerin teknik düzenlemeleri gecikmeli de olsa yaşanacaktır. Durması gereken noktalara geri çekilecektir. Ancak altın tarafında yaşanacak düşüşler, kısa vadeli olacak ve devamında yeni yükselişlerle birlikte altın yıl sonuna kadar rekor kırmaya devam edecek.

Altındaki yükseliş ne zaman başlayacak? Bu sorunun net bir yanıtı yok. Belki de yükselişin başlaması çok kısa sürecektir ancak düşüş serileri yarından itibaren başlayabilir. Çünkü ons altın tarafında ihlal edilen alanlar var, oraya geri dönülecektir.