NASA'nın yeni hedefi: On yıl içinde Ay'da yaşamı mümkün kılmak

NASA'nın yeni hedefi: On yıl içinde Ay'da yaşamı mümkün kılmak
NASA'nın Orion uzay aracı programını yöneten Howard Hu, bilimsel görevleri desteklemek için yeni hedefin, "On yıl içinde insanların Ay'da yaşamasını sağlamak" olduğunu söyledi.

İngiliz gazeteci Laura Kuenssberg'e demeç veren Orion uzay aracı programının yöneticisi Howard Hu, sözkonusu aracı taşıyan Artemis roketinin çarşamba günü fırlatılışının gerçekleşmesini "insanlı uzay uçuşu için tarihi bir gün" olduğunu söyledi. Orion şu anda Ay'dan yaklaşık 134 bin km (83,300 mil) uzaklıkta yol alıyor.

Kennedy Uzay Merkezi'nden fırlatılan 100 metre yüksekliğindeki Artemis roketi, mürettebatsız olsa da içinde uçuşun insan vücudu üzerindeki etkilerini kaydedecek bir "manken" ile donatılmış olan Orion uzay aracı bulunuyor.

50 yıl sonra bir ilk olacak

BBC'de yer alan habere göre, Hu, Laura Kuenssberg'e Artemis'in havalanışını izlemenin "inanılmaz bir duygu" ve "bir rüya" olduğunu söyledi. Sözlerine devam eden Hu, "Bu sadece Amerika Birleşik Devletleri için değil, dünya için de uzun vadeli derin uzay araştırmaları için attığımız ilk adım. Bence bu NASA için tarihi bir gün ama aynı zamanda insanlı uzay uçuşunu ve derin uzay araştırmalarını seven tüm insanlar için de tarihi bir gün. Demek istediğim, Ay'a geri dönüyoruz, sürdürülebilir bir program için çalışıyoruz ve bu bizi tekrar Ay'a götürecek olan araç" dedi.

Hu, mevcut Artemis uçuşunun başarılı olması halinde bir sonraki uçuşun bir mürettebatla gerçekleştirileceğini söyledi. Böylece Aralık 1972'de Apollo 17 ile Ay'a inen son astronottan 50 yıl sonra, dünya tarihinde üçüncü bir insanlı uçuş izlenebilecek.

BBC'ye verdiği demeçte tüm sistemlerin çalıştığını belirten Hu, görev ekibinin pazartesi günü öğle saatlerinde uzay aracını Ay'ın uzak bir yörüngesine oturtmak üzere, Orion'un motorlarının bir sonraki ateşlemesine hazırlandığını söyledi.

Görevi Dünya'dan izlemenin "endişeli bir ebeveyn" olmaktan farklı olmadığını kabul eden Hu, Orion'dan gelen görüntü ve videoları görmenin "Gerçekten o heyecanı ve 'Vay canına, Ay'a geri dönüyoruz' hissini verdiğini" ifade etti.

Bir sonraki hedef ayda yaşam

Hu, Artemis'in bileşenlerinin ve sistemlerinin güvenliği test edilip kanıtlandıktan sonraki planın, "bu on yıl içinde" insanların Ay'da yaşamasını sağlamak olduğunu aktardı. Ay'a geri dönme nedenlerinin büyük bir bölümünün uydunun güney kutbunda su olup olmadığını keşfetmek olduğunu söyleyen Hu, bu suyun uzayın daha derinlerine, örneğin Mars'a giden araçlara yakıt sağlamak üzere dönüştürülebileceğini de sözlerine ekledi.

Açıklamalarına devam eden Hu, "İnsanları yüzeye göndereceğiz ve onlar burada yaşayıp bilim yapacaklar. Dünya'nın yörüngesinin biraz ötesini öğrenmek ve Mars'a gittiğimizde büyük bir adım atmak bizim için gerçekten çok önemli olacak. Artemis görevleri de bu derin uzay ortamında nasıl çalışacağımızı öğrenmemizi sağlayan sürdürülebilir bir platform ve ulaşım sistemine sahip olmamızı sağlıyor" ifadelerini kullandı.

Başarısız denemelerin ardından başardı

Çarşamba günkü uçuş, ağustos ve eylül aylarında teknik sorunlar nedeniyle geri sayım sırasında iptal edilen önceki iki başarısız fırlatma girişiminin ardından geldi.

Artemis I görevinin en kritik aşamalarından biri "Orion modülünü güvenli bir şekilde Dünya'ya geri getirmek" olarak görülüyor. Gezegenin atmosferine 38 bin km/saat (24,000mph) yani ses hızının 32 katı hızla yeniden girecek. Alt tarafındaki kalkan ise 3 bin dereceye yaklaşan sıcaklıklara maruz kalacak.

Orion kapsülünün 11 Aralık'ta Dünya'ya geri dönmesi bekleniyor.

Kaynak:Halk TV Dış Haberler Servisi

Etiketler :