Mars'ta oksijen üretildi

Mars'ta oksijen üretildi
NASA, Mars'ta tarihi bir adım attı. Perseverance keşif aracı ile Mars'a gönderilen MOXIE, Kızıl Gezegen'de oksijen üretmeyi başardı.

NASA, insanların Mars'ta dolaşabilmesi için tarihi bir adım attı. Mars'ta yaşam izlerini aramakla görevli Perseverance keşif aracı ile Mars'a gönderilen MOXIE cihazı, Kızıl Gezegen'deki atmosferden karbondioksiti çekip saf içe çekilebilir oksijen üretmeyi başardı.

moxie.jpg

Açılımı 'Mars Oksijen Yerinde Kaynak Kullanımı Deneyi' anlamına gelen MOXIE yaklaşık 5 gram oksijen üretti. Bu da bir astronotun uzayda yaklaşık 10 dakika ihtiyacı olan oksijen miktarına eş değer.

Astronotların yanlarında yeterince oksijenle Mars’a gitme ihtimali çok düşük. Bu yüzden, hem nefes almak hem de Dünya'ya dönmek için roketlere yakıt sağlamak için astronotların Mars atmosferinden kendi oksijenlerini üretmeleri gerekiyor.

moxie2.jpg

"Mars'ta insanları görme hedefimize doğru ilerlerken umut dolu"

NASA'nın Uzay Teknolojisi Görev Gücü yöneticisi Jim Reuter yaptığı basın açıklamasında, "Bu, Mars'ta karbondioksiti oksijene dönüştürmede kritik bir ilk adım. MOXIE'nin yapacak daha çok işi var, ancak bu teknolojinin sonuçları, bir gün Mars'ta insanları görme hedefimize doğru ilerlerken umut dolu. Oksijen sadece soluduğumuz havanın içinde yer almıyor. Roket itici oksijene bağlı olarak çalışıyor ve geleceğin kaşiflerinin Dünya’ya dönmesi  Mars'ta itici yakıt üretmeye bağlı olacak" dedi. 

MOXIE nasıl oksijen üretti?

Mars'ın atmosferi yüzde  96 karbondioksittten oluşuyor.  Cihaz, bu karbondioksit moleküllerini oksijen  ve karbon monoksite  ayırmak için ısı ve elektrik akımlarını kullanıyor. Bununla birlikte, oksijen atomları uzun süre tek başına kalamadıklarından hızlıca oksijen molekülleri oluşturuyorlar. Ardından yüzde 99,6 oranında saf oksijen meydana geliyor.

 

Etiketler :