İklim bilimci , Dünya'daki bir sonraki altıncı kitlesel yok oluşun olası başlangıç tarihini ve nedenini duyurdu :
Geçtiğimiz 540 milyon yıl boyunca gezegenimiz, nispeten kısa bir süre içinde tür çeşitliliğinin çoğunu defalarca kaybetti. Bu tür olaylara kitlesel yok oluşlar denir ve genellikle küresel iklim değişiklikleri, soğuma veya ısınma sonrasında gerçekleşir.
Kaiho, Dünyanın ortalama sıcaklığı ile gezegenin biyolojik çeşitliliği arasındaki ilişkiyi ölçmeye çalıştı. Sonuç olarak doğrusal bir bağlantı olduğunu buldu. Sıcaklık ne kadar değişirse biyolojik çeşitlilikteki değişim de o kadar belirgin olur.
Araştırma sırasında insan faaliyetleriyle ilgili çeşitli faktörler dikkate alındı. Küresel ısınmanın ve diğer birçok nedenin, her türlü canlının yakın zamanda yok olmasına yol açabileceğini buldu. Eğer insanlar durumu değiştirmek için çaba sarf etmezlerse bunun gerçekleşmesi kaçınılmazdır. Kitlesel yok oluş gezegenimiz için altıncı kez gerçekleşecek.
Pek çok uzman 2100 yılına kadar yok oluşun gerçekleşeceğine inanıyor. Kunio Kaiho'nun hesaplamaları bu verilerin fazlasıyla abartılı olduğunu gösterdi. İklim bilimci, gezegendeki ortalama sıcaklığın ancak 2500 yılına kadar kritik bir seviyeye yükselebileceğine inanıyor. Uzman, geçmiş yok oluşlar sırasındaki sıcaklıkla ilgili bilgileri analiz etti. Nesli tükenen türlere ilişkin veriler de dikkate alınmıştır.
Daha sonra elde edilen göstergelerin karşılaştırmalı analizi yapıldı. Soyu tükenen türlerin sayısının tamamen bu türlerin olağan yaşam alanlarında ne tür sıcaklık anormalliklerinin mevcut olduğuna bağlı olduğunu gösterdi. En büyük kitlesel yok oluşun gerçekleşmesi için gezegendeki ortalama sıcaklığın önemli ölçüde artması veya düşmesi gerekiyor. Gösterge 9 derece artmalı veya 7 santigrat derece düşmelidir.