72 milyon yıl önce yaşayan dinozor türü keşfedildi
Meksika Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü (INAH) tarafından yapılan açıklamada, paleontologların 72 milyon yıllık yeni bir dinozor türü keşfettiği belirtildi.
INAH, dinozora Tlatolophus galorum adının verildiğini belirtti. Yeni tanımlanan hadrosaurun (veya ördek gagalı dinozor) kuyruğu General Cepeda'da belediyesi tarafından halka açık bir şekilde sergilenmeye başladı.
Araştırmacılara göre, Tgalorum'un kuyruğu ilk olarak 2013'te bulundu ve sonraki kazılar dinozorun kafatasının yaklaşık yüzde 80'ini, 1, 3 metre uzunluğundaki tepesini ve uyluk kemiği de dahil olmak üzere çeşitli kemiklerini ortaya çıkardı.
Barışçıl ve konuşkan bir tür
Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi'nden çalışmanın yazarı Ángel Ramírez-Velasco, "Fosilin kuyruğunu bulduktan sonra yerin altını kazmaya devam ettik. Uyluk kemiği, kürek kemiği ve diğer uzuvlarına ait kemikleri bulduktan sonra onun farklı bir tür olduğunu keşfetttk. Düşük frekanslı sesleri duyma kapasitesine sahip kulakları olduğunu biliyoruz, bu yüzden barışçıl ama konuşkan dinozorlar olmalılar” dedi.
Milyonlarca yıl boyunca çok iyi korundu
Bununla birlikte, bilim insanları dinozorun son derece iyi korunduğunu ifade ederek, “Yaklaşık 72 veya 73 milyon yıl önce, tortularla dolu bir su kütlesi olması gereken büyük bir yerde öldü. Böylece vücudu hızla yeryüzü tarafından kaplandı ve çağlar boyunca korunabildi” ifadelerini kullandı.
Öte yandan, Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü'ne göre, dinozorun görünümü, Mezoamerikan halkının eski el yazmalarında iletişim ve bilgiyi temsil etmek için kullandığı bir sembole benziyor. Bunu yansıtmak için, yeni tanımlanan cinse verilen ad, Orta Meksika'nın yerli Nahuatl dilinde "kelime" veya "ifade" anlamına gelen "tlahtolli"den türetildi.
Çalışmanın tüm bulguları Cretaceous Research dergisinde yayınlandı.
73 milyon yıllık 'yaşayan fosiller' keşfedildi
Beşiktaş'a 'arkeoloji üssü' kuruldu: Dünya göç haritasını değiştirebilecek bulgular