Babacan'dan Akşener'e ziyaret: Diyalog süreci başladı

Babacan'dan Akşener'e ziyaret: Diyalog süreci başladı
DEVA Partisi lideri Ali Babacan, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'i ziyaret etti.

DEVA Partisi lideri Ali Babacan, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'i İYİ Parti Genel Merkezi'nde ziyaret etti. Görüşmenin ardından açıklamalarda bulundu. Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemi'ne ilişkin iki partinin de çalışmaları olduğu belirtilen açıklamada, Ali Babacan, "Bundan sonraki süreçte de karşılıklı olarak çalışmalarımız istişare etmek konusunda bir diyalog süreci başlatmayı kararlaştırmış oldu" dedi. 

Satırbaşları şöyle oldu:

Babacan: "Problemlerin üzerinden madde madde geçtik. Bunlara çözüm bulmak çok önemli çalışmaların olacağını da beraberinde değerlendirdik. Aynı zamanda ülkemizin şu anki yönetim sistemi ile ilgili ciddi sorunlar var. Aynı zamanda ülkeyi yönetenlerin zihniyeti ile ilgili ciddi sorunlar var. Yönetim sistemi ile ilgili, parlamenter sistem ile ilgili önümüzdeki günlerde yapacağımız çalışmaları karşılıklı olarak değerlendirdik. Türkiye'nin Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'e ciddi ihtiyacı var. Bu sistemin biraz daha çalışılması gerekiyor. 

İYİ Parti'nin de bununla ilgili bir hazırlığı var son aşamaya gelmiş durumdalar. Bizimde bir süredir üzerinde çalıştığımız benzer yönelikte bir çalışma var. Bundan sonraki süreçte de karşılıklı olarak çalışmalarımız istişare etmek konusunda bir diyalog süreci başlatmayı kararlaştırmış oldu."

Akşener: "Sayın Genel Başkan ve arkadaşlarına ziyaretleri sebebi ile teşekkür ediyorum. Biz Türkiye'de bir başka istişare alanını inşallah başlatmış oluyoruz. Bu ziyaretleri çok önemli buluyorum ben çünkü tepedeki sert, çirkin dil sahada insanlara yansıyor. Türkiye'de konuşulması gereken çok daha farklı problemler var. Anadolu'yu, ilçeleri geziyorum "Açım, bebeğime mama alamıyorum" diyen anneler var. Bunları konuşmak, çözümleri anlatmak yerine bugün bizi ayıran noktalarda çok pis ve çirkin dille oluşturulan bir atmosfer var. Biz bunun dışına çıkarmak amacıyla adımlar atıyoruz. 

Türkiye'nin toplumsal barışının sağlanmasında bu tür görüşmelerin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Sorunların üzerinden tek tek geçtik. Birçok konuda da benzer bakış açılarımızın olduğunu gördük. Biz Parlamenter demokrasiye yönelik, geçiş dediğimiz bir çalışmamız var. Bizimkisi anayasa değişikliği ya da anayasa yapmaya yönelik bir çalışma değil. Bir sistem tasarımı. Sayın Babacan'ın arkadaşlarının yaptığı çalışmada bunun bir benzeri. İYİ Parti'nin de yaptığı çalışmalar Allah'ın emri değil elbette görüşler, tavsiyeler alacak. DEVA Partisi'nin ve bizim çalışmayı yapan arkadaşlarımızın birbirleriyle görüşmesinin doğru olacağını kanaat ettik. "

Soru-Cevap

Erdoğan'ın anayasa açıklaması ve AYM Başkanı görüşmesi

Akşener:

"Yeni anayasa ile ilgili sayın Erdoğan konuştuktan sonra konuşanları gördüm her biri başka bir şey söyledi. Meclis başkanı başka bir şey söyledi. Sayın Abdulhamit Gül farklı bir şey söyledi, sayın Bahçeli bambaşka bir şey söyledi. En minik ortak yani Vatan Partisi'nin genel başkanının söylediği bambaşka bir şey. Kim neyi söylüyor biz bilmiyoruz. Benim dikkat çekmek istediğim "Yeni anayasa" kavramı var. Partili Cumhurbaşkanı sistemi 2017'de kabul oldu fakat hukuki zemini hala en son meclisin seçtiği Cumhurbaşkanı'nın yetkisinin çerçeveleri içinde. Yemini bile aynı. Dolayısıyla bugün sayın Cumhurbaşkanının yaptığı işler o günkü kanunlar üzerinden tanımlandığı zaman birçoğu hukuk dışı.

Yeni anayasa dediğiniz zaman sıfırdan bir anayasa yapmak gibi bir iddia ise o zaman ikinci Cumhuriyet'in kuruluşu anlamı taşır ki bunun cevabını almamız gerekiyor. Dolayısıyla anayasa ile ilgili gördüğümüz şu an bu. Anladığım kadarıyla sayın Erdoğan bunu söyleyip arkada da herhangi bir hazırlık yok. Bu da benim şahsi fikrim. Yine bir yün yumağı attılar, gariban çiftçinin, aç kalmış, bebeğine mama alamayan kadının, üretim dışı kalmış sanayicinin derdinin konuşulmadığı bir süreç olarak okuyorum."

Babacan:

"Yeni anayasadan bahsedenlerin mevcut anayasaya saygılı olduklarını ve uyması gerektiğini bilen kişiler olması lazım. Oysa ki şu andaki yönetim mevcut anayasaya uymuyor. AYM'nin kararlarını bağlayıcı olarak kabul etmiyor. AYM'den gelen gerekçeleri karar açıklaması... Bir AYM diyor ki "Kararlara uyulmalıdır". Bu ne demek? Tersten okuduğunuz zaman şu anda AYM'nin kararlarına uyulmuyor. Anayasa çiğneniyor demek. 

153. madde çok açık. "Anayasa mahkemesi kararları Resmi Gazete'de hemen yayımlanır ve yasama, yürütme, yargı oranlarını idare mahkemeleri, gerçek ve tüzel kişileri bağlar" diyor. AYM karar aldı, alt mahkeme "Uymuyorum" dedi. Cumhurbaşkanı da çıkıp "Uymayabilir" dedi. Alt mahkeme buna uymama cesaretini nerden alıyor hepimiz anlamış olduk. Uymadığınız bir şeyi değiştirmenin ne anlamı var, zaten uymuyorsunuz. Gerektiğinde Anayasa'nın dışına çıkıyorsunuz. 

Türkiye'nin ciddi sorunlar var. İşsizlik, yoksulluk, yoksulluk intiharları var. Hayat pahalılığı herkesi yakıyor. Hükümetin bunları çözmesi gerek, bıraksınlar anayasayı ona biz çalışıyoruz. Anayasa'dan ne anladığının bir önemi yok uymuyorlar zaten. Öncelikle uyduklarını göstersinler. 

Önce iktidar ortakları kendi aralarında bir anlaşsınlar, ne istediklerine karar versinler. Biraz çalışsınlar ondan sonra kamuoyunun önüne çıksınlar. Gündem değiştirme olaylarına düşmememiz lazım. "