Burçlar Kuran'da Geçiyor Mu? Astrolojinin İslamiyette Yeri Var Mı?
Temel olarak burçlar Kur'an'da geçiyor mu? sorusuna evet yanıtı verilebilirse de bu burçlar astrolojinin ilgi alanına giren Koç, Kova, Boğa vs. gibi burçlar değildir.
Astrolojiyle ilgilenenler insan karakterinin 12 temel burç üzerinden şekillendiğine inanırlar. Yılın hangi gününde doğduğuna göre değişen burcunuz kişiliğinizin temelini oluşturduğu gibi doğduğunuz yer ve saat yükselen burcunuzu belirler. Yükselen burç ve doğum anınızdaki gökyüzünün doğum haritası, gezegenlerin o an ne konumda olduğu kaderinizi, yaşam şeklinizi, işinizi ve en önemlisi kişiliğinizi belirler diye düşünülür.
Tüm bu bilgiler astroloji kaynaklıdır ve birçok bilim adamına göre astroloji bir bilim değildir. Olasılıkları değerlendirerek ortalama cevaplar veren ve insan psikolojisini yönlendirmeye çalışan bir araçtır.
Kur'an-ı Kerim'de bildiğimiz manada burç kelimesi 85. surenin adıdır. Bu surenin adı Burûc suresidir. Türkçe meali ise şudur: “Yemin olsun burçlarla dolu gökyüzüne.” Bu sözle başlayan sure ile belli yıldız kümelenmelerine dikkat çekilmektedir.
Bu manada Kur'an sadece astronomi bilmini ilgilendiren burçlardan bahsetmektedir. Astrolojiye atfedilen geleceği görmek ise İslam'ın kesinlikle yasakladığı fal ve büyücülük işlerine girmektedir.
Ayrıca pozitif bilimler açısından bakıldığında insanın doğduğu günün, yerin ve saatin karakterini belirleyeceği kesinlikle ispat edilememiş bir durumdur.
Yazımızı Diyanet tefsiri ile Neml Suresi 65. ayet ile bitirelim:
De ki: “Allah’tan başka göklerde olsun yerde olsun hiç kimse gaybı bilemez.”