Soğan doğrarken bunları yaparsanız gözleriniz yaşarmaz. Bu yöntemler soğanın akıttığı yaşlara kesin çözüm sunuyor...
Soğan doğrarken sizin de gözleriniz mi yaşarıyor? Peki usta aşçıların kullandığı yöntemlerle soğan doğrarken gözlerinizin yaşarmayacağını söylesek... Siz de yemekleriniz için rahatça soğan doğramaya başlayabilirsiniz. Üstelik bu malzemeler evlerde her zaman bulunuyor.
Soğan doğrarken neden gözler yaşarır?
Soğanda bulunan sülfürlü amino asitlerden biri olan propenil sistein sulfoksit maddesi, soğan soyarken kesildiğinde çözünmeye başlar. Bu sülfürlü amino asitin bileşenlerine ayrılması, gözü tahriş eden proponal-s oksit adlı kısmını ortaya çıkarır ve ayrışan madde havada yayılıp göze temas eder.
Soğan doğrarken nasıl gözlerimiz yaşarmaz?
Doğrama bıçağınız keskin olmalı
Soğan doğrarken keskin bıçak tercih edebilirsiniz. Keskin bıçak, doğrama esnasında daha az enzim salınmasını da sağlar.
Soğanları buzluğa koyabilirsiniz
Soğanı kesmeden önce buzluğa koyun ve tam olarak 10-15 dakika bekletirseniz göz yaşarması engellenir.
Ekmek çiğneyebilirsiniz
Soğan doğrarken yavaş yavaş ekmek çiğnemek, gözlerin yanmasını önler. Ekmeği yavaşça çiğnerseniz ağzınız da sulanacaktır.
Limon dilimleri alabilirsiniz
Soğanları doğrarken dişlerinizin arasına limon dilimi koyabilirsiniz.
Havadan yararlanabilirsiniz
Soğandan çıkan gazı gözlerinizden ayırmak için soğanı balkonda, pencere önünde, vantilatör veya davlumbazın yanında doğrayabilirsiniz.
Sakız çiğneyebilirsiniz
Soğan doğrarken sakız çiğnemek, ağızdan nefes aldırır. Ayrıca sakız çiğnemek tükürük üretimini de sağlar. Tükürük, soğandan çıkan buharı emerek gözlere gitmesinin önüne geçer.
Soğanları yıkayabilirsiniz
Soğanları yıkadıktan sonra su dolu bir kapta bekletirseniz faydasını görebilirsiniz.
Sirke sürebilirsiniz
Soğanı doğramadan önce kesme tahtasına sirke sürüp bekletin. Daha sonra soğanı kesme işlemine geçebilirsiniz.