Severek Tüketiyoruz Ama... Beyin Kanaması Riskini Artırıyor

Severek Tüketiyoruz Ama... Beyin Kanaması Riskini Artırıyor
Beyin kanamasının ana nedeni olarak travmalar gösteriliyor ayrıca kişi herhangi bir travma yaşamasa da beyin kanaması geçirebiliyor. Tüketilen besinlerin, eşlik eden genetik rahatsızlıkların beyin kanaması riskini artırdığı ise bir gerçek!

Beyin kanaması, beyin damarlarında patlama veya sızıntı sonucu kanın beyin dokularına sızdığı ciddi bir tıbbi durumdur. Beyin kanamasının ana nedenleri yüksek tansiyon (hipertansiyon), damar hastalıkları, kan pıhtıları ve başka bazı sağlık sorunlarıdır. Beslenme alışkanlıkları bu faktörlerle bağlantılı olabilir.

Travma olmaksızın gelişen spontan beyin kanamaları görülebileceğini de belirten uzmanlar bazı besinlere dikkat çekti. Özellikle çok severek yediğimiz karbonhidrat ağırlıklı olan besinlerin sürekli tüketilmesi beyin kanaması riskini artırdığına dikkat çekti.

Dengeli bir beslenme programı, karbonhidratlar, proteinler, sağlıklı yağlar, lifler ve vitaminler ve mineraller dahil olmak üzere tüm besin gruplarını içermelidir. Bu, vasküler sağlık ve genel sağlık için önemlidir. Aşırı karbonhidrat tüketimi, obezite ve ilgili sağlık sorunlarının riskini artırabilir, bu da kalp sağlığı ve dolayısıyla beyin sağlığını etkilemektedir.

pexels-engin-akyurt-3209101.jpg

Karbonhidrat Oranı Yüksek Besinler

  • Karpuz, muz, ananas, kayısı, armut, incir, portakal ve üzüm gibi bol şekerli meyveler,
  • Mısır gevreği ve tahıl,
  • Ekmek çeşitleri,
  • Arpa, buğday, kepek ve pirinç gibi tahıllar,
  • Makarna
  • Kuru meyveler,
  • Mısır şurubu, müsli ve toz şeker gibi gıdalar,
  • Börülce, kuru fasulye ve nohut gibi baklagiller,
  • Havuç, patates ve mısır gibi sebzeler