Sebze ve Meyveyi Taze Tutmak İçin 14 Yöntem!

Sebze ve Meyveyi Taze Tutmak İçin 14 Yöntem!
Birçok kişi sebze ve meyvelerinin çabuk bozulmasından şikayet eder. Sebze ve meyvelerinizi taze bir şekilde saklayabilmenize yardımcı olacak en iyi yöntemleri sizler için derledik. Sebze ve meyveyi taze tutmak için 18 yöntem!

Hiç buzdolabınıza veya herhangi bir dolaba baktınız mı ve taze olmayan, hatta yemek için uygun olmayan meyve veya sebzeler buldunuz mu? Bu tür bir hata sıklıkla yapılan bir durumdur ve bu, sonunda çöpe giden yiyeceklere harcadığımız parayı düşünmediğimiz bir sorundur. Peki, sebze ve meyveyi uzun süre taze tutmak için neler yapılması gerekir?

Avokadoları doğru bir şekilde saklamak: Taze bir avokadoyu olgunlaşana kadar oda sıcaklığında, kalın bir kağıt torba içinde veya gazeteye sarılı olarak saklamak en iyisi. Olgunlaştıktan sonra ise onu plastik bir torbaya koyarak buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Ancak bazı meyve ve sebzeleri buzdolabında saklamamak önemlidir.

avokado-maskesi-nasil-yapilir-2-001.jpg

Brokoli ve karnabahar nem sever: Brokoliyi en iyi şekilde saklamak için kökünü bir kaba suyun içine koyarak ve üstünü nemli bir havlu ile örtün. Bu şekilde saklandığında, suyunu düzenli olarak değiştirmek ve havluyu sık sık nemlendirmek önemlidir.

karnabahar.jpg

Meyve ve sebzeleri buzdolabının ılık kısmında saklayın: Isı düşük olduğunda, meyve ve sebzelerin aromalarını ve tazeliğini uzun süre korumak daha zor olabilir. Lezzetlerini daha uzun süre muhafaza etmek istiyorsanız, meyve ve sebzelerinizi buzdolabında sıcaklığın biraz daha yüksek olduğu bölmede saklayabilirsiniz.

en-saglikli-meyveler.jpg

Domatesler sapları yukarı bakacak şekilde depolanmalıdırlar: Domateslerin sapın etrafındaki bölgesi, bu meyvenin en hassas kısmıdır ve genellikle buradan çürümeye başlarlar. Bu nedenle, domatesleri saklarken sapları yukarı bakacak şekilde düzgün bir şekilde yerleştirmek önemlidir.

domates-suyu.jpg

Patateslerin yanına birkaç elma koyun: Patateslerinizi daha uzun süre taze tutmak için yanlarına bir veya iki elma koymayı düşünebilirsiniz. Ancak patatesleri doğrudan güneş ışığına maruz bırakmamak önemlidir, çünkü bu durum hem çürümelerine hem de sağlığınıza zarar verebilecekleri bir ortam yaratabilir. En iyi yöntem, patatesleri ahşap veya plastik kutular içinde, kuru ve karanlık bir yerde saklamaktır.

patates-kabugu.jpg

Sarımsak ve soğan karanlığı sever: Soğanlar ve sarımsaklar için en uygun koşul, karanlık bir ortamdır. Eğer geniş, loş bir alanınız yoksa, bu yiyecekleri hava alabilen kâğıt torbalar içinde saklayabilirsiniz. Bu sayede soğan ve sarımsakları hem koruyabilir hem de ihtiyaç duydukları karanlık ortamı sağlayabilirsiniz.

sarimsagin-faydalari-nelerdir.jpg

Belirli meyve ve sebze türlerini buzdolabına koymayın: Dolmalık biberler, salatalık ve domatesler, tazeliğini koruyabilmeleri için oda sıcaklığında saklanmalıdır. Buzdolabında tutulan biberlerin sertleşme riski vardır ve salatalık ile domatesler ise buzdolabında saklandığında tatlarını ve dokularını kaybedebilirler, hatta çamurlu bir kıvam alabilirler.

salatalik.jpg

Kerevizleri folyoya sarın: Kereviz, tazeliğini daha uzun süre koruması için folyoya sarılarak buzdolabında saklandığında daha iyi sonuç verir. Ancak plastikle temas ettiğinde, lezzetini ve dokusunu kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabilir.

kereviz.jpg

Muz saplarını sarın: Muzlar, buzdolabında saklandıklarında hızla kararır ve tatlarını kaybedebilirler. En iyi yöntem, muzları oda sıcaklığında muhafaza etmektir, ancak saplarını streç filmle sararak koruyabilirsiniz.

muz-001.jpg

Soğanlar ve patatesler ayrı yerlerde olmalı: Soğanları ve patatesleri aynı yerde saklarsanız, patatesler filizlenmeye başlayarak tüketilemez hale gelebilirler.

sogan-kuru.jpg

Kuşkonmaz çiçek buketi gibi saklanmalıdır: Kuşkonmaz, su dolu bir bardak içerisinde, bir çiçek buketi gibi muhafaza edilmelidir. Böylelikle uzun süre boyunca taze kalabilir.

kuskonmaz.jpg

Depolamadan önce hiçbir şeyi yıkamayın: Bu konsept tuhaf gelebilir, ancak meyve ve sebzeleri buzdolabına koymadan önce yıkamamak daha iyidir. Eğer meyve veya sebze kirliyse, sadece kuru bir bez veya peçete ile silmek yeterlidir. Yıkamak, doğal koruyucu tabakalarının zayıflamasına ve sonuçta küflenme veya çürüme riskinin artmasına neden olabilir.

yillarca-yanlis-yapiyormusuz-mantarlari-bu-sekilde-yikamak-sagliga-zarar-veriyor.jpg

Meyve ve sebzeler kuru ortamları severler: Nem, yiyeceklerin küflenmesini teşvik edebilir. Bu sorunu engellemenin en iyi yolu, meyve ve sebzeleri koymadan önce sepetin tabanına birkaç katman kâğıt havlu veya peçete yerleştirmektir. Bu peçete, fazla nemi emerek ürünlerinizin çürümesini önleyebilir.

sebze.jpg

Dilimlenmiş ve soyulmuş sebzeleri suda bekletin: Havuç gibi dilimlenmiş ya da soyulmuş sebzeleri, uzun bir süre boyunca buzdolabında bekletebileceğinizi biliyor muydunuz? Bunun için, sebzeleri, içerisinde az miktar su bulunan saklama kaplarına koymanız gerekiyor.

havuc.jpg