Sarımsağın Faydaları Nelerdir? Sarımsak Neye İyi Gelir?
Sarımsak, tıbbi özellikleri nedeniyle binlerce yıldır bilinen ve kullanılan bir bitkidir. Temelinde uçucu yağlar, enzimler, vitamin-mineraller bulunan sarımsağın içerisinde 200’den fazla kimyasal bileşik bulunmaktadır. Özellikle kükürt içeren bileşikler sarımsağa keskin kokusunu verirken aynı zamanda sağlık üzerinde birçok olumlu etkiyi de beraberinde getirmektedir.
Sarımsağın Faydaları
- Bakterileri, mantarları, parazitleri öldürmek,
- İnsan vücudunda kan basıncını, kan şekerini ve kolesterolü düşürmek,
- Karaciğeri korumak,
- Bağışıklığı güçlendirmek,
- Antitümör maddeler içermek gibi özelliklerinin olduğu yapılan birçok çalışmayla gösterilmiştir.
- Sarımsak saçlara çok iyi gelir. Zengin vitamin ve mineral içeriği ile saçların güçlenmesine, daha parlak ve canlı bir görünüme sahip olmasına yardımcı olur.
- Cinsel sağlığın korunmasında önemli etkilere sahiptir. Sarımsakta bol miktarda bulunan E vitamini sayesinde kadınlarda östrojen ve progesteron gibi cinsiyet hormonlarının dengesi korunur, yumurtlama düzeni sağlıklı bir şekilde devam eder.
- Sarımsağın sağlık üzerindeki olumlu etkilerinden bir diğeri ise iştah kontrolünün sağlanmasına ve tokluk hissi elde edilmesine yardımcı olmasıdır. Aynı zamanda yağ yakımını da hızlandıran sarımsak, zayıflama diyeti uygulayan bireylerin düzenli olarak tüketmesi gereken besinlerden bir tanesidir.
- Hücrelerin kansere karşı korunmasında en önemli rol, besinlerle alınan antioksidanlara aittir. En önemli antioksidanlar arasında yer alan C ve E vitaminleri ile selenyum minerali sarımsakta bol miktarda yer alır.
- Sarımsak, kronik hastalıklardan korunmak için de mucize bir besindir. Adinopektin adlı hormonun kandaki seviyesini artırmaya yardımcı olan sarımsak kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olarak Tip 2 diyabete karşı koruma sağlarken aynı zamanda diyabet hastalarındaki glukoz regülasyonunu sağlamaya da yardımcı olur.
- Damar duvarlarında aterom plaklarının oluşmasını önleyen sarımsak, kalp krizi ve diğer tüm kalp ve damar hastalıklarına karşı korunmanızı sağlar.
Sarımsak Nasıl Tüketilmeli?
Sarımsağın çiğ olarak tüketilmesi daha yararlıdır. Çünkü sarımsak en çok çiğ olarak tüketildiğinde besin değerlerinden maksimum seviyede yararlanılmaktadır. Ezilip bir kaç dakika bekledikten sonra tüketilmeli, uzun süreli pişirilmemelidir. Sarımsak yemeklere piştikten sonra eklenirse besin değeri yok olmaz.
Hem besin değerleri hem de içeriği açısında günlük sarımsak tüketimi belli bir miktarda olmalıdır. Sağlıklı bir birey günde 2 diş çiğ sarımsak yenilebilir. Ek bir hastalığınız varsa kesinlikle bir uzman hekimden görüş alınmalıdır.
Sarımsak Neye İyi Gelir?
Kansere yakalanma riskini azaltır. Pankreas ve kolon kanserini önleyici özelliği vardır. Kanserli hücrelerin gelişimini yavaşlatır. Alzheimer hastalığına iyi gelir. Kan şekeri seviyesini düşürür. Atardamar kireçlenmesinin önüne geçer. Kandaki kolesterol düzeyini düşürür. Yüksek tansiyonu düşürür. Bağırsak kurtları ve vücutta bulunan diğer parazitleri öldürür. Akciğer, karaciğer, safra kesesi ve kalp gibi önemli organları güçlendirir. İdrar söktürücü özelliği vardır. Kalbi besleyen kroner damarları genişletir. Kalp adelelerini güçlendirir. Kabızlığı önler. Diş ağrısına iyi gelir.