Ramazan Bayramı'nı sağlıklı bir şekilde sonlandırmak için bu 5 tüyoya uymalısınız. İşte bayramı tatlandırmanın yolları...
Bir aylık oruç ibadetinden sonra Ramazan Bayramı'nda yeme içme aktiviteleri de hız kazanıyor. Ancak metabolizma hızı bu süreçte yavaşladığı için bayramda tüketilen tatlıların verdiği enerji ağır gelebiliyor. Bu nedenle sağlıklı ve keyifli bir bayram için dikkat etmeniz gerekenler bulunuyor. Bu 5 öneriye uyarak siz de güzel bir bayram geçirebilirsiniz.
Bayramda nelere dikkat etmeliyiz?
Hafif bir kahvaltı yapmalısınız
Ramazan ayında oruç tuttuysanız uzun süre kahvaltıdan uzak kaldınız demek. Vücuduzun bu durumdan uzak kalmasından dolayı bayramda, günün ilk zamanlarında çok yemek yerseniz midenizde ağrı hissedebilirsiniz. Hafif ve sağlıklı besinlerden oluşan, peynir ve zeytin gibi sade bir kahvaltıyla daha mutlu olabilirsiniz.
Öğünlerinizi arttırırken dikkatli olmalısınız
Bu ayda sahur ve iftar olarak 2 öğün yemek yediniz. Bu yüzden bayramda öğün artışına dikkat etmelisiniz. Yemek saatine 1 ya da 2 saat kala tüketilecek kuruyemiş ve meyve gibi yiyecekler, kan şekerini düzenler. Ayrıca birden yenecek ana yemeklere de engel olabilir.
Tatlı tüketimini abartmamalısınız
Kontrolsüz şekilde tatlı tüketmek, hem sağlıksız kilo alımına hem mide ve bağırsak problemlerine neden olur. O yüzden özellikle şerbetli tatlılar yenirken çok dengeli gidilmeli.
Fırında pişirmek daha sağlıklı olur
Bedeniniz, dengede tutabilmek için yemeklerinizi fırında pişirmelisiniz. Böylece çok yağlı kızartmalara da dur demiş olursunuz. Ayrıca yağlı yiyeceklerin mide yakan etkisini de kırmış olursunuz.
Sıvı alımı arttırılmalı
Sıvı tüketimi, bedenin yapısını dengelemek için önemli. İftar ve sahurlarda olduğu gibi bayramda da su gibi sıvıların alımına özen gösterilmeli. Ayrıca şekersiz limonata, ayran gibi daha sağlıklı olan sıvıları içebilirsiniz. Böylece vücudunuzun aldığı şekerin yıkıcı etkisini de kırmış olursunuz.