Kahverengi Yumurta Mı Yoksa Beyaz Yumurta Mı?
Pek çok kişi kahverengi tavuk yumurtalarının beyaz yumurtalardan daha “doğal” ve dolayısıyla daha sağlıklı olduğuna inanıyor. Bu da, en sağlıklı tahılı seçmek için kullanabileceğiniz mantığı izler: kahverengi pirinç ve kahverengi ekmek, beyaz muadillerinden daha sağlıklı kabul edilir.
Tavukların Koşulları Yumurtanın Besin Değerini Etkileyebilir
Mother Earth News tarafından yapılan, tavuklarına açık havada sıklıkla erişim imkânı tanıyan 14 sürüden alınan yumurtalara ilişkin bir test, serbest sistemde üretilen yumurtaların besicilik bakımından bakkallarda satılan yumurtalara üstün olduğunu buldu.
ABD Tarım Bakanlığı’nın ticari yumurtalar için tarım beslenme verileri ile karşılaştırıldığında, serbest sistem yumurtalarının besin değerleri şöyle:
1/3 daha az kolesterol
1/4 az doymuş yağ
2/3 daha fazla A vitamini
2 kat daha fazla omega-3 yağ asitleri
3 kat daha fazla E vitamini
7 kat daha fazla beta karoten
Bakkallarda organik olarak pazarlanan yumurtalar, mutlaka günlerini açık havada, temiz hava alarak dolaşan ve doğal besin yiyen tavuklardan gelmez.
Bir yumurta kartonunda "serbest gezinen" yazdığında, tavukların bina çevresinde dolaşabileceği ve "üretim döngüsü süresince açık havaya" erişimi olduğu anlamına gelir. Fakat erişim, dışarıdaki zamanı garanti etmez. Kapıya çıkmanın kolay olması, açık alanın ne kadar büyük olması ya da bir tavuğun dışarı çıkması gerektiğini söyleyen bir yönetmelik yoktur. Kalabalık bir kümes içindeki bir tavuk asla kapıya çıkamayabilir ve eğer çıkarsa, dışarıdaki küçük alanda kendisi için yer olmadığını görebilir.
Bu yüzden marketlerdeki serbest sistem yumurtalarının gerçekten serbest gezen tavuklardan gelip gelmediğini belirlemek çok zor. Bir çiftlikte veya çiftçilerin pazarında, satın almadan önce tavukların yetiştirildiği şartları sorabilirsiniz.
Bir yumurtanın besin değerini belirleyen diğer bir faktör de tavuğun beslenmesidir.
Tavuklar doğası gereği vejetaryenler değilse de -böcekler ve solucanlar doğal diyetlerinin bir parçasıdır- tüketici raporları bakkal yumurtalarını test etti ve "vejetaryen diyetlerle beslenen tavukların geleneksel diyetle beslenen tavuklara göre daha fazla vitamin ve omega-3'e sahip olma eğiliminde olduklarını" buldu. Bu yüzden, yumurta seçerken yumurta kabuğunun rengine göre karar vermeyin.
Kahverengi Yumurtalar ile Beyaz Yumurtalar Arasındaki Gerçek Fark nedir?
Kendinizi çok sayıda tavuk ιrkına sahip bir hayvanat bahçesinde bulursanız, ne renk yumurta ürettiklerini anlamanın kolay bir hilesi vardır:
Kulak memelerine bakın! Evet, tavukların kulak memeleri vardır.
Senin benim gibi dış kulakları yoktur, ancak kafalarının yan tarafında, çevrelerindeki sesleri duymalarını sağlayan bir açıklık vardır. Bu açıklığın hemen altındaki cilt kapağı, rengi yumurta rengine karşılık gelen kulak memesidir.
Tüm yumurta kabukları, tavukların içinde oluşurken başlangıçta beyazdır, çünkü esasen kalsiyumdan oluşurlar. Renk, tavuğun rahmi tarafından salgılanan pigmentlerden gelir. Kahverengi yumurtaları oluşturan ana pigment, protoporfirin IX olarak adlandırılır. Ve bu da, kanları kırmızı yapan bileşik olan heme proteininden gelir. Daha sonra pigment serbest bırakılır, yumurta kabuğunun iç kısmı daha beyaz olur.
Beyaz ve kahverengi yumurta kabukları içte daima beyazdır, oysa mavi ve yeşil yumurtalar içte mavidir, çünkü bu pigmentler yumurta oluşumu sürecinde daha erken salınır.
Tavuğun ortamı, beslenme şekli, stres seviyesi ve yaşı da yumurtalarının rengini etkileyebilir. Bu faktörler yumurta kabuğunun gölgesinin daha açık veya daha koyu olmasına neden olabilir, ancak rengini tamamen değiştirmez.
Diğer Farklılıklar
Genellikle tüm yumurtalar, renginden bağımsız olarak, vitaminler, mineraller ve proteinlerle doludur. Bununla birlikte, çalışmalar, güneş ışığında dolaşmalarına izin verilen tavukların kapalı alanda tutulan tavuklardan üç ila dört kat daha fazla D vitamini olan yumurta ürettiğini ve belirli bir besin maddesi (omega-3 gibi) ile beslenenlerin yumurtalarında daha fazla besleyici madde olduğunu göstermiştir.
Bilim adamlarının beyaz ve kahverengi yumurtalar arasında buldukları en büyük fark ağırlık ve kabuk gücüdür.
Beyaz ve kahverengi yumurtalar arasındaki diğer önemli fark şu: Kahverengi yumurtalar daha pahalı. Sağlıklı gıdalar ve daha yüksek fiyatlar arasında bir ilişki olsa da, kahverengi yumurtalarda bu doğru değildir.
Bu fiyat etiketinin asıl nedeni tavuk ιrklarının başlangıcına kadar uzanıyor. Kahverengi yumurta üreten ιrklar tarihsel olarak daha büyük olmuştur, bu da daha fazla gıdaya ihtiyaç duydukları anlamına gelir.
Bugün ise üretim maliyetleri yaklaşık olarak aynı olduğundan, kahverengi yumurtaları tercih eden tüketiciler esas olarak aynı ürün için daha fazla para ödüyorlar.
Beyaz yumurta, kahverengi yumurta kadar besleyici olabilir.
Bir dahaki sefere yumurta aldığınızda, renkten ziyade tavukların kalitesi hakkında daha fazla endişe duyduğunuzdan emin olun.