Kadir Gecesi helva yapılır mı? Kandil geceleri neden helva dağıtılır, helva dağıtmanın sevabı var mı? Un ve irmik helvaları...

Kadir Gecesi helva yapılır mı? Kandil geceleri neden helva dağıtılır, helva dağıtmanın sevabı var mı? Un ve irmik helvaları...
Bu gece, İslam alemi için kutsal gecelerden biri olan Kadir Gecesi. Oruç ve namaz gibi ibadetlerin haricinde bugün helva dağıtılması geleneği de söz konusu. Peki Kadir Gecesi'nde ve diğer kandillerde neden helva dağıtılır? Helva dağıtmak sevap mıdır yoksa günah mı? İşte helvanın bilinmeyenleri ve tam ölçülü helva tarifleri...

Müslümanlar için Allah’ın bereketi, bağışlaması ve rahmetinin daha çok hissedildiği günler olan kandil geceleri namaz kılarak, dua ederek, Kur’an-ı Kerim okuyarak sürdürülür. Ramazan ayının 27. gecesine denk gelmesi nedeniyle Kadir Gecesi ise oruç ile geçirilir. 17 Nisan tarihinde yani bugün gerçekleşen Kadir Gecesi ise helva yapımının araştırılmasına ve acaba helva yapmam doğru mu ikilemine düşürüyor. Peki bu gece için neden helva yapılıyor, helva dağıtmak sevap olabilir mi?

Paylaşmak önemli

Lokma dökmek, helva ve simit yapıp çevrenizdekilere dağıtmak gibi geleneklerle sıkça karşılaşılıyor. Kandil gibi geceler aslında Müslümanların birlik ve beraberliğini pekiştiren, aralarındaki kardeşliği güçlendiren, Yüce Allah tarafından af ve bağışlanmaya vesile olan günlerden. Bu yüzden paylaşmak daha da önemli.

Kadir Gecesi, Ramazan ayının 27. gecesidir. Bu gecede Hz. Muhammed'e Kur’an-ı Kerim’i indirilmeye başlandığı kabul edilir. Kur’an’da şöyle buyurulmaktadır: “Şüphesiz, biz onu (Kur’an’ı) Kadir Gecesi’nde indirdik. Kadir Gecesi’nin ne olduğunu sen ne bileceksin! Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.

Kur’an’ın Kadir Gecesi indirilmeye başlanması sebebiyle Müslümanlar bu gecede diğer ibadetlerin yanı sıra bolca Kur’an-ı Kerim okurlar.

ramazan-4.jpg

Kandil gecelerinde neler yapılır?

Kandil geceleri için belli kurallar yoktur. Ancak genelde uygulanan bazı ritüeller bulunur. Bunlar genelde şöyledir:

  • Camilerde Kur'a-ı Kerim okunur.
  • Minarelerin ışıkları yakılır.
  • Lokma tatlısı ve helva yapılır. Kandil simidi dağıtılır.
  • Yoksullara yardım edilir.
  • Evlerde ve camilerde namaz kılar, dua eder, günahlarının bağışlanmasını dilerler.

Kandil gecelerinde kaza namazları kılınır, nafile ibadetler yapılır. Pişmanlık ve tövbe geceleri olabilir. Ayrıca kandil helvası, kandil simidi, son zamanlarda da çikolata ve şekerleme dağıtmak geleneği söz konusu. Ayrıca Kadir Gecesi dışında da kandil gecelerinde oruç tutanlar mevcut.

Kandil helvası mutlaka yapılmalı mı?

Kandil helvası yapıp dağıtmak, paylaşımcı duyguların pekişmesi nedeniyle güzel bir gelenek. Bu paylaşımcılık nedeniyle sevap kazandırabilir, ancak yapmazsanız da herhangi bir günahı bulunmuyor.

Kandil helvası tarifleri...

Genelde un helvası ya da irmik helvası yapılıyor. Bunun için şu iki tariften yararlanabilirsiniz:

un-helvasi.jpg

UN HELVASI

Malzemeler:

  • 2 su bardağı un (Su bardağı: 200 ml)
  • 1 su bardağı sıvı yağ

Şerbeti için:

  • 2 buçuk su bardağı su
  • 1 buçuk su bardağı toz şeker.

Şerbetini önce hazırlamalısınız. Bunun için toz şeker ve suyu tencereye koyup kısık ateşte erimeye bırakın.

Geniş ve derin bir tencereye, sıvı yağ ile un koyun. Unun kokusu çıkana kadar, orta ateşte sürekli karıştırarak kavurun.

Unun kokusu çıkmaya başlayınca ocağın altını kısıp, kısık ateşte rengi koyulaşıncaya kadar karıştırın ve kavurun. İstenen renge gelince biraz kaynatıp, şerbeti kavrulan unun üzerine dökün.

Unun topaklanmadan şerbeti çekmesi için hızlı hızlı karıştırıp ocaktan alın.

Ilıklaşınca helvanıza istediğiniz şekli verebilirsiniz. Kaşık bu noktada yardımcı olabilir. Bu şekilde 30 tane helva elde edebilirsiniz. Üzerine tarçın, Hindistan cevizi veya ceviz içi dökebilirsiniz.

irmik-helvasi-1.jpg

İRMİK HELVASI

Malzemeler:

  • 2 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı su
  • 1 çay bardağı tereyağı
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık

İrmik helvası için karamelize şeker kullanmanız lezzetini arttırır. Karamelize edilmiş şeker için sütü ve şekeri bir tencerede kısık ateşte, eriyene kadar karıştırın ve eriyince ocaktan alın.

Başka bir tencerede tereyağını eritin. Tereyağı eridikten sonra fıstığı ve irmiği ekleyin, kavrulana kadar karıştırın. Rengi dönen irmiğe, hazırlamış olduğunuz süt ve şekeri ekleyin.

Katılaşıncaya kadar kısık ateşte pişirin. Uygun kıvama gelince birkaç kez karıştırın ve 10-15 dakika dinlenmeye bırakın.

Kaselere koyup ters çevirerek şekil verebilir ya da kaşıkla dökebilirsiniz. Üzerine Hindistan cevizi serpebilirsiniz.