Kabartma tozu, fıstık ezmesi, pudra şekeri... Ve daha nicesini satın almanıza gerek yok! Hepsini evde kendiniz yapabilirsiniz...
Bazı hazır gıdaları ya da yemeklere konması gereken malzemeleri, evde yapmak sağlık olmasının yanı sıra ev ekonomisine katkı sunan bir durum. Ayrıca çevreye yararlı olmak için de doğal gıdalar tüketilmesi, evde yapılan gıdalara yer verilmesi gerekiyor. Plastik kaplardaki gıdalar ya da konserve yiyecekler çöplerin artmasına da neden oluyor.
Evde yapılan gıdalarla pek çok hastalığın önüne geçmek ya da olanların tehlikesini azaltmak mümkün. Mutfakta kullanılan yemek malzemelerinin birçoğu, daha uzun raf ömrü yaratmak için sağlığa zararlı olabilecek birçok koruyucuları da içeriyor.
Hangi malzemeler evde yapılabilir?
Pudra Şekeri
Kurabiye, kek ve pastaların vazgeçilmez malzemesi olan pudra şekeri, evde yapılabilir.
Malzemeler:
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 çorba kaşığı nişasta (buğday veya mısır)
Hazırladığınız toz şeker ve nişastayı mutfak robotuna alın. Karışım toz haline gelene kadar, yani 1-2 dakika boyunca mutfak robotundan geçirin. İşlem bittiğinde doğal pudra şekerinizi kapalı bir kaba alın.
Mısır nişastası kullanırsanız daha tatlı bir pudra şekeri elde edersiniz.
Esmer Şeker
Esmer şeker yapmak için şunları denemelisiniz.
Malzemeler:
- Pekmez
- Beyaz şeker
Büyük bir kaba istediğiniz ölçüde beyaz şeker ve pekmez koyun. Hazırladığınız karışımı alttan üste olacak şekilde karıştırın. Tamamen karışında kapalı bir cam kavanoza alın.
Topaklanma olursa tekrar karıştırın. Topaklanma çok olursa kavanozun kapağı açık şekilde birkaç gün hava almasını sağlayın.
Domates Salçası
Evde kolay salça tarifi mümkün.
Malzemeler:
- 5 kg domates
- 1 kg kapya biberi
Domatesleri ve kapya biberlerini yıkayın. Domatesleri dörde bölün, kapya biberlerin tohumlarını çıkartıp birkaç parçaya bölün.
Tencerenin üzerine su ilave edip kaynatın. Kaynarken su azaldıkça dibi tutmasın diye su ekleyin. Su kaynamaya başladığında altını kısıp pişirmeye bırakın.
Yeterli yumuşaklığı elde ettikten sonra karışımın suyunu süzgeç yardımıyla süzün. (Eğer suyu saklarsanız domates suyu olarak yemeklerinizde kullanabilirsiniz.)
Domatesleri robottan geçirin. Domates püresini tekrar tencereye alıp kaynatın. Kaynama sürecinde dibinin tutmaması için düzenli olarak karıştırın. Yaklaşık olarak 15 dakika kaynattıktan sonra karışımı bir tepsiye alın.
Tepsinin üzerine tülbent serip güneş gören bir yerde kurutmaya alın. 3-4 gün içinde salça suyunu çektikten ve kıvamını bulduktan sonra kavanozlara aktarın.
Fıstık Ezmesi
Evde de fıstık ezmesi yapabilirsiniz.
Malzemeler:
- 250 gram yer fıstığı
- 7 ml zeytinyağı, fındık yağı ya da hindistan cevizi yağı
- 1 yemek kaşığı bal
Çiğ yer fıstığının kabuklarını soyun ve soğuk suda yıkayın ve kurulayın. Daha sonra yer fıstıklarını fırında kavurun. Kavrulan yer fıstıklarını sıcakken blenderdan geçirin. Fıstıkların parçalanmadığı noktalara azar azar yağ dökün.
Kıvamını bulunca kalan malzemeleri ilave edip kısa bir süre daha karıştırın. Hava ile temas etmeyen cam bir kavanoza ezmeyi aktarın.
Badem Unu
Besin değerleri çok iyi olan badem ununu evde de yapabilirsiniz.
Malzemeler:
- 250 gram çiğ badem
Bir tencerede su kaynatın. Kaynattığınız suyu, bir kaba alarak bademleri içine koyun ve yaklaşık olarak 25 dakika bekletin. Bademleri süzün ve kalan kabukları temizleyin ve kurulayın.
Bademleri mutfak robotunda un haline gelecek şekilde çekin. Geniş bir tepsiye bunu sererek 15 dakika kurutun. Hava geçirmeyen bir kavanozda badem ununu yıl boyu bekletebilirsiniz.
Kruton
Bayat ekmekleri israf etmek yerine kruton yapabilirsiniz.
Malzemeler:
- 4 dilim bayatlamış ekmek
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 diş sarımsak
- 3 dal taze kekik
- Yarım tatlı kaşığı kurutulmuş fesleğen
- Çeyrek tatlı kaşığı pul biber
Sarımsakları soyduktan sonra bir bıçak yardımıyla ezip küçük küpler halinde doğrayın. Kalın bir şekilde dilimlenmiş bayat ekmekleri de önce dilimleyin ve sonra küpler halinde kesin.
Taze kekik yapraklarını ayıklayın. Zeytinyağı, sarımsak, kurutulmuş fesleğen, taze kekik ve pul biberi bir kap içerisinde karıştırın. Hazırlanan ekmek küplerini kaba alarak sosu çekmesini bekleyin.
Yağlı kağıt serilmiş tepsiye ekmekleri alın ve önceden 200 derece ısıtılmış fırında kavurun. Ardından hava almayan cam bir kaba alıp kullanın.
Kabartma Tozu
Evde kabartma tozu hazırlamak istiyorsanız şunları uygulayabilirsiniz:
Malzemeler:
- 4 yemek kaşığı karbonat
- 1 tatlı kaşığı limon tuzu
- 2 yemek kaşığı mısır ya da buğday nişastası
Tüm malzemeleri kaba alıp blenderdan geçirin. Toz haline gelene kadar karıştırın. Cam bir kavanoza alıp ihtiyacınız olduğunda kullanın.