Fırında Yemek veya Hamur İşi Pişirirken Fırını Önceden Isıtmak Gerçekten Gerekli Mi?
Her fırının istenen sıcaklığa ulaşması farklı bir süre gerektirir. Bu durum birçok fırın üreticisinin ve tarif yazarının hazırlama talimatlarında belirli bir pişirme süresi belirtmesini zorlaştırır.
Yalnızca sıcaklık sabit olduğunda hazırlama süresi tam olarak belirlenebilir. Hazırlama süresini mümkün olduğu kadar kesin olarak belirleyebilmek için tarifler ve hazır yiyecek firmaları fırını önceden ısıtmanızı tavsiye eder.
Fırını önceden ısıtmanın avantajları
Bazı yemekler için fırının önceden ısıtılması tavsiye edilir.
Bir yüzeyin çıtır olmasını istediğinizde ön ısıtma yapmamak lezzeti etkileyecektir. Kabuk yalnızca belirli bir sıcaklıkta oluşurken, fırın kabı yavaş yavaş artan sıcaklığa maruz kalır. Bu da yemeğin farklı bir tat almasına neden olabilir.
Fırını önceden ısıtmak mümkün olan en iyi lezzet deneyimi için gereklidir.
Elbette ön ısıtma yapılmaması elektrikten tasarruf sağlar. Ancak bazı yemekler için kesinlikle ön ısıtmadan vazgeçmemelisiniz.
Örneğin kek, sufle, et veya balık yaparken. Burada ısının eşit şekilde uygulanması özellikle önemlidir.
Hazır yemekleri pişirirken ise fırını önceden ısıtmaktan kaçınabilirsiniz. Ancak burada da yemeğin pişmiş olması ancak yüzeyinin henüz çıtır olmaması riski vardır.
Pişirme sırasında elektrikten tasarruf etmek istiyorsanız, pişirme süresi bitmeden fırını kapatmak daha iyidir. Isı bir süre fırında kalır ve fırın hemen soğumaz. Dolayısıyla herhangi bir tat kaybı da olmaz.