Ev hanımları evinizde zehir var! Harıl harıl yaptığımız şey tehlike saçıyor!
Kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte ülke genelinde geleneksel konserve hazırlıkları başladı. Bu süreçte gıda zehirlenmelerini önlemek için dikkat edilmesi gereken hususları paylaşan Prof. Dr. Şengül, önemli uyarılarda bulundu.
GIDA ZEHİRLENMESİNE YOL AÇIYOR
Yaz aylarının bolluğuyla yapılan kışlık konserve hazırlıkları, meyve ve sebzelerin mevsim dışında tüketilmesi için önemli bir yöntem olarak kabul ediliyor. Prof. Dr. Şengül, bu sürecin sağlıklı bir şekilde geçirilebilmesi için evde ve endüstriyel olarak yapılan konserve üretiminde temizlik, hijyen ve ürün seçiminin büyük önem taşıdığını vurguladı.
Prof. Dr. Şengül, özellikle cam kavanozların kullanımına dikkat çekti. Kavanozların boyun kısmındaki tırnaklarda çatlak veya aşınma olmadığı sürece birkaç kez kullanılabileceğini belirtti. Konservecilikte "hermetik kapama" adı verilen sızdırmazlık işleminin son derece kritik olduğunu vurgulayan Şengül, ev üretimi konservelerin daha sık gıda zehirlenmelerine yol açabileceğini ifade etti.
KAVANOZ KAPAKLARI TEK SEFERLİK KULLANILMALI
Prof. Dr. Şengül, konserve yapımında kullanılan cam kavanoz kapaklarının bir seferlik kullanılması gerektiğine dikkat çekti. Evde kapakların tekrar tekrar kullanılmasının doğru olmadığını belirten Şengül, bu durumun kapakların özelliğini kaybetmesine ve konserve içerisine mikroorganizmaların girmesine yol açabileceğini söyledi.
Konservelerde mikroorganizmaları öldürmek için yapılan ısıl işlemin büyük bir önem taşıdığını vurgulayan Şengül, evde yeterli ısıl işlemin yapılmamasının, kapakların doğru bir şekilde kapatılmamasının ve sterilizasyon eksikliğinin konserve bozulmalarına neden olabileceğini belirtti. Ayrıca bozulmuş konserve tüketilmesinin zehirlenmelere yol açabileceğini ifade etti.