Et Yerine Tercih Edebileceğiniz Protein Bakımından Zengin 9 Besin!

Et Yerine Tercih Edebileceğiniz Protein Bakımından Zengin 9 Besin!
Et ürünlerinde yaşanan fiyat artışı nedeniyle birçok kişi protein ihtiyacı giderebileceği alternatif besinlere yöneldi. Etin çok büyük bir protein kaynağı olduğunu herkes biliyor, ancak protein açısından bir o kadar zengin farklı besinler de var. İşte et yerine tercih edebileceğiniz protein bakımından zengin 9 besin...

Protein, vücudun temel yapı taşıdır ve birçok hayati işlevin gerçekleşmesinde kritik bir rol oynar. Bu nedenle, vejetaryen veya vegan bir diyet uyguluyorsanız, yeterli protein alımına özel bir dikkat göstermek önemlidir. Neyse ki, bitkisel kaynaklardan yüksek miktarda protein elde etmek mümkündür. İşte size et yerine geçebilecek yüksek protein içeriğine sahip besinler:

Soya Ürünleri: Soya fasulyesi ve soya ürünleri, tofu, tempeh ve edamame gibi, bitkisel protein kaynaklarıdır. Özellikle tofu, çeşitli yemeklerde et yerine kullanılabilir.

Baklagiller: Nohut, mercimek, fasulye ve bezelye gibi baklagiller, hem protein hem de lif bakımından zengindir. Salatalar, çorbalar veya yemekler için mükemmel bir seçenektirler.

bakliyat.jpg

Fındık ve Tohumlar: Badem, ceviz, fıstık gibi fındık çeşitleri ve ayçekirdeği, keten tohumu, chia tohumu gibi tohumlar, protein ve sağlıklı yağlar açısından zengin kaynaklardır. Ara öğünlerde veya yulaf ezmesi gibi yiyeceklerle karıştırarak tüketilebilirler.

Siyez Bulguru: 100 gramında 25 gram protein içeren siyez bulguru, bu özelliğiyle diğer bulgur çeşitlerinden iki kat fazla protein içermiş oluyor ve yüksek lif içeriğiyle oldukça sağlıklı bir besin olarak sofralarda yerini alıyor.

siyez-bulguru.jpg

Kinoa: Kinoa, tüm temel amino asitleri içeren bir tahıldır ve bu nedenle yüksek kaliteli bir bitkisel protein kaynağıdır. Pilav, salata veya kahvaltılık gevrek olarak tüketilebilir.

Sebzeler: Ispanak, brokoli, kuşkonmaz gibi sebzeler, protein içeriği bakımından zengindir. Özellikle yeşil yapraklı sebzeler, diyetinize kolayca dahil edilebilir.

kuskonmaz.jpg

Sebzeli ve Mercimekli Yemekler: Sebzeleri ve mercimek, nohut veya bezelyeyi bir araya getirerek lezzetli yemekler hazırlayabilirsiniz. Örneğin, mercimek çorbası veya sebzeli karnabahar kızartması gibi tarifler deneyebilirsiniz.

Bitkisel Sütler: Badem sütü, soya sütü veya fındık sütü gibi bitkisel sütler, kahve, müsli veya smoothielerinizde sıvı baz olarak kullanılabilir ve bu şekilde protein alımını artırabilirsiniz.

bitkisel-sut.jpeg

Chia Tohumları: Bu küçük tohumlar, yüksek düzeyde protein, demir, kalsiyum, selenyum ve magnezyumun yanı sıra omega-3 yağ asitleri, antioksidanlar ve diğer faydalı bitki bileşikleri içerir. Hafif tatları ve suyu emme ve jel benzeri bir madde oluşturma yetenekleri sayesinde inanılmaz derecede çok yönlüdürler.