Canan Karatay 'Her Öğün Tüketin' Diyor! Her Evde Bulunuyor: Faydalarına Şok Olacaksınız....
Serbest radikallerle savaşan ve C vitamini deposu olan soğan ve sarımsak yemeklerle tüketilebilir. Peki soğanın faydaları neler? İşte hücre yenileyici olan soğanın etkileri...
Prof. Dr. Canan Karatay, soğanın genelde çiğ olarak tüketilmesinin daha sağlıklı olduğunu belirtti. Genelde yemeklerde kullanılan soğanın kavrulduğu gibi tüm vitaminlerini kaybettiğini ve vücuda ciddi zararlar verdiğini belirten Karatay, ev hanımlarını uyardı.
Tüketirken soğanı yağda kavurmak yapılan en büyük hatalardan biri olduğunu belirten Karatay, yağ ile birlikte kanserojen maddelerin ortaya çıktığını söyledi. Soğanı yağda kavurmak yerine mutlaka çiğ olarak tüketin. Peki soğanın faydaları neler?
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR
Düşük kaloriye sahip olmasının yanı sıra vitamin, mineral ve lif açısından zengin olan soğan, içeriğindeki yüksek C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirerek mikroplarla savaşır.
Aynı zamanda kolejen üretimine, hücrelerin yenilenmesine ve demir emilimine yardımcı olur. Özellikle yaz aylarında domates, salatalık, biber, maydanoz, nane ve soğanla birlikte yapılan salatalar ile bağışıklık sistemi güçlenir ve kilo kontrolü sağlanabilir.
HÜCRELERİ YENİLER
İçerdiği C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmenin yanı sıra hücreleri, serbest radikaller olarak bilinen moleküllerin verdiği hasarlara karşı korur.
B9 ve B6 vitamini dahil olmak üzere B vitaminleri açısından zengin olan soğan, metabolizmanın düzenlenmesi, alyuvarların üretilmesi ve sinir sistemi için de önemlidir.
KALP HASTALIKLARI RİSKLERİNİ AZALTIR
Soğan içerdiği antioksidanlar ve vücuttaki inflamasyon ile savaşan bileşikler sayesinde trigliserid seviyesini düşürür ve kolesterolü düzene sokar. Böylece kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
Aynı zamanda içerdiği bileşenler sayesinde yüksek kan basıncını dengeleyerek yüksek tansiyon gibi hastalıkların önüne geçmeye yardımcı olur.
Ayrıca idrar söktürücü soğanın, vücuttan toksinlerin atılmasına ve kanın temizlenmesine destek olduğu bilinir. Araştırmalar, soğanın koroner damarlarda genişleme sağladığı ve kalbi güçlendirdiği belirtir.
ANTİOKSİDAN DEPOSUDUR
Antioksidanlar, hücresel hasara yol açan kanser, diyabet ve kalp hastalığı gibi hastalıkların engellenmesine yardımcı olan bir bileşendir. Antioksidan açısından oldukça zengin olan bu sebze, 25 farklı çeşit flavonoid ve antioksidan içerir.
Kalp hastalıkları, kanser ve diyabete karşı koruyucu etkisi olan antosiyaninler ise özellikle kırmızı soğanda bol miktarda bulunur.
Araştırmalar beslenmelerinde soğan ve sarımsak tüketen kişilerin, yumurtalık, bağırsak, gırtlak gibi bazı kanser türlerine yakalanma olasılığının daha az olduğunu gösterir.