Çağla zamanı geldi: Acaba çağlanın neye iyi geldiğini biliyor musunuz? Çağla günde ne kadar tüketilirse bu sorunlara iyi gelir?

Çağla zamanı geldi: Acaba çağlanın neye iyi geldiğini biliyor musunuz? Çağla günde ne kadar tüketilirse bu sorunlara iyi gelir?
Badem, kayısı gibi meyvelerin ham şekliyle yenen hali olan çağlalar, bahar mevsimiyle birlikte tezgahlardaki yerini aldı. Peki çağlanın sağlık üzerindeki etkilerini ne kadar biliyoruz? Çağlanın besin değerleri nedir? Çağlanın faydaları neler? İşte çağlanın az bilinen yararları...

Badem, kayısı, erik gibi tek çekirdekli yemişlerin körpeyken yenebilen ham ve yeşil haline "çağla" adı veriliyor. Daha çok badem için kullanılan çağlanın tüketimi, Türkiye, İsrail, İran ve Arap ülkelerinde yaygındır. Çiğ olarak ve tuzla birlikte tüketilebilir. İsteğe göre salatalara ve yemeklere de katılabilir. Çağlanın ağaçları, pembe ve beyaz çiçekler açar. Çağla aynı zamanda baharın başında hasadı yapılan ve bu nedenle en erken yenen meyvedir. Yaz boyunca büyür, olgunlaşır ve sertleşir.

Yalnızca 15-20 gün boyunca rastlayabilirsiniz

Çağla, kahverengi topraklarda yetişirken, bu topraklardaki tüm vitamin ve mineralleri bünyesinde toplar. Çağlaya bazı yörelerde "yeşil badem" de denir. Bir yıl içerisinde yalnızca 15-20 gün gibi kısa bir süre zarfından karşılaşabildiğimiz çağla, az bilinse de çok sayıda faydasıyla göz dolduruyor.

Sağlıklı bir yaşam için kullanılabilecek meyveler arasında olan çağla, hem baharın müjdecisi hem de nahoş lezzetiyle damakları şenlendiriyor. Peki çağlanın sağlığa yararlar neler?

cagla-1.jpg

Çağlanın faydaları neler?

B, C ve E vitaminleri, demir, fosfor, demir, fosfor, kalsiyum, selenyum ve magnezyum açısından zengin olan çağla, bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca yüksek dozdaki C ve E vitamini ile selenyum ile çağla, kanserden korurken, kanser tedavisi sırasında da vücuda destek olur. Yüksek magnezyum oranı ile kalp hastalıklarına karşı da etkilidir.

Kötü kolesterolün düşürülmesine katkıda bulunan çağla, kalp ve damar sağlığının korunmasında da kullanılabilir. Ayrıca güçlü bir antioksidan olan çağla, toplardamar ve atardamarları geliştirir.

Safra kesesinde taş oluşumunu önler ya da mevcut taşların azalması için yardımcı olur.

Diyetlerde kullanmak için uygun olan çağla, kanın oksijen oranını arttırıp metabolizmayı hızlandırıcı etkiye sahiptir.

yesil-kayisi.jpg

Tansiyonu dengeleyebilen çağla, kas kasılmaları ve krampları da giderebilir.

Zihinsel yorgunluklara iyi gelen çağla, sinirleri güçlendirici bir etki yaratır.

Yüksek lif oranına sahip olduğu için sağlık açısından çok sayıda faydası bulunur. Farklı gıdaların kan şekerini yükseltme eğrilerini standardize etmek için kullanılan glisemik indeksi de düşüktür.

Vücuttaki iltihaplarla savaşan çağla, emzirme döneminde de anne sütünü arttırabilen bir güce sahiptir.

cagla.jpg

Çağla günde ne kadar tüketilmeli?

Çağla, bir günde yaklaşık 5-10 tane tüketilmeli. Diyetlerde ise ara öğün olarak yenmesi mümkün.

Çağlanın besin değerleri nedir?

50 gram çağlanın besin değerleri yaklaşık şöyle:

  • Kalori: 287 kcal
  • Karbonhidrat: 10.56 g
  • Protein: 10.5
  • Yağ: 24.71 g
  • Lif: 5.58
  • Sodyum: 0.5 mg
  • Potasyum: 356.5 mg