Bulguru Neden Yıkamamalısınız?

Bulguru Neden Yıkamamalısınız?
Bizim coğrafyamızda pirinçten daha çok sevilen bir besindir bulgur! Salatası, kısırı, pilavı, çiğ köftesi, içli köftesi... Bulgurla yapılan her yemek ayrı güzel olur. Peki pirinç yıkanmadan kesinlikle kullanılmayan bir tahılken bulgur neden yıkanmamalı?

İlk Neden: Bulgurun Üretim Süreci

Bulgur, buğday tanelerinin önce haşlanması, ardından öğütülmesi ve son olarak da kurutulmasıyla üretilir. Bu işlem sırasında buğdayın dış kabuğu ve kirleri ayrılır ve bulgur taneleri temizlenir. Bu nedenle, bulgurun üretim süreci sırasında temizlenir ve yıkanması gerekli değildir.

5fd42c8355428728a0635845.webp

Lezzet ve Dokuya Etkisini Göz Ardı Etmemek Gerek

Bulgurun yıkanması, bu tahılın lezzetini ve dokusunu olumsuz etkileyebilir. Yıkandığında, bulgurun içindeki nişastanın bir kısmı çözülebilir ve bulgurun pişirildiğinde daha yapışkan ve püremsi bir yapıya sahip olmasına neden olabilir. Özellikle ince bulgur yapısı gereği suyu görür görmez şişer.

Bulgur açıkta bekletilmişse ve üzerinde fazla toz veya kir varsa veya üretim süreci sırasında kalitesiz bir temizleme işlemi uygulanmışsa, bu durumda bulguru hafifçe yıkamak temizlemeye yardımcı olabilir.