Bu yiyecekleri ikinci kez ısıtırsanız zehirlenebilirsiniz. Hangi yemekler kesinlikle ısıtılmamalı?

Bu yiyecekleri ikinci kez ısıtırsanız zehirlenebilirsiniz. Hangi yemekler kesinlikle ısıtılmamalı?
Birkaç saat önce yemekleri yapayım daha sonra ısıtırım ya da fazla yapayım yarın ısıtıp yerim diyorsanız bu yemekleri kesinlikler yapmamalısınız. Bu yiyecekler ikinci kez ısıtıldığı takdirde rahatsızlıklıklara yol açabiliyor, hatta zehirlenmeye kadar giden sorunlara yol açıyor. Peki hangi yemekler ısıtılmamalı?

Zamandan tasarruf etmek için erkenden yapılan yemekler, genelde ısıtılarak yeniyor. Bu ısıtma ise bilmeden bazı sorunlara kapı açıyor. Üstelik bu ısıtma işlemi, yemeğin yapımından kaç saat geçerse geçsin aynı gerçekleşiyor. Bir hafta önce de yapsanız bir saat önce de pişirseniz bazı yemekleri kesinlikle ısıtmamalısınız. Çünkü bazı etken maddeleri nedeniyle bu besinler zehirleyici olabiliyor. Peki, piştikten sonra tekrar ısıtıldığında zehir saçan besinler hangileri?

Hangi yemekler ısıtılmamalı?

İkinci kez ısıtılması sakıncalı olan yemekleri genel olarak şöyle sıralayabiliriz:

tavuk.jpg

Tavuk

Tavuğun içeriğinde bulunan proteinler, ısıtıldığı zaman kötü reaksiyon gösterebiliyor. Soğuk tavuk ısıtıldığında sindirimde de problem yaratıyor. Tavuğu tekrar ısıtacaksanız, mutlaka her yerini ısıtmalısınız. Isıtma sırasında çok sıcak bir hal alması da gerekiyor.

Tavukları ısıtma konusunu riske atmak istemiyorsanız salata ya da soğuk sandviçlerde bu soğuk tavukları kullanabilirsiniz.

yumurta-3.jpg

Yumurta

Tekrar ısıtılması tehlikeli olan yemeklerden biri de yumurta. Bu besin, yeniden ısıtıldığında içeriğindeki protein yapısı parçalanıyor.

Haşlanmış ya da pişmiş bir yumurta, ikinci kez ısıtıldığında zehirli bir etki yaratıyor. Ayrıca sindirim sistemini de bozuyor.

ispanak.jpg

Ispanak

Demir ve nitrat barındıran yeşil yapraklı sebzelerden biri de ıspanak. Ispanak yeniden ısıtıldığında içerisindeki nitrat parçalanıyor ve nitrite dönüşüyor. Nitrit ise kandaki oksijen seviyesini etkiliyor. Ispanağı tekrar ısıttığınızda da gıda zehirlenmeleri yaşanabiliyor.

Ispanak gibi bütün yeşil yapraklı sebzeleri yenecek miktarda yaparsanız ya da sipariş verirseniz daha sağlıklı olacaktır.

pirinc-4.jpg

Pirinç

Saklama koşullarına dikkat edildiğinde zararlı olmayan pirinç, kötü bir korumadan dolayı zehirli olabilir. Oda sıcaklığında 1 saatten fazla bekletilen pirincin üzerinde bakteriler oluşmaya başlıyor.

Pilavı yedikten sonra hava geçirmeyen bir kaba koyup buzdolabında saklarsanız daha sağlıklı olacaktır. Bu şekilde bir saklama sonrası ısıtmanızda da sorun olmayacaktır.

patates.jpg

Patates

Patatesi oda sıcaklığında soğutmak sakıncalı bir davranış. Ilık hava, bakteri oluşumuna neden olabiliyor. Isıtıldığında da bu bakterilerin ölmediği görülüyor. Patatesli yemekler servisten sonra mutlaka buzdolabına koyularak saklanmalı.

mantar.jpg

Mantar

Pişirildiği gün içerisinde bitmesi gereken yiyeceklerden biri de mantar. Bu besin türünü yeniden ısıtmak, protein yapısını bozuyor. Yapısı bozulan mantar da sindirim sisteminde sorunlara neden oluyor ve kalp sağlığını bozabiliyor. Bir gün önceden mantar pişirdiyseniz bunu soğuk yerseniz sağlıklı olacaktır.