Bu Yiyecekler Depresyona Sürüklüyor
Aşırı işlenmiş yiyecekleri felç, kalp krizi ve yüksek tansiyon gibi fiziksel sağlık sorunlarıyla ilişkilendiren kapsamlı veriler zaten bulunuyordu. Depresyonun aşırı işlenmiş yiyecek ve içeceklerin, özellikle de yapay tatlandırıcılar içerenlerin tüketilmesinin, sağlık sorunlarını artırabileceğini öne süren ilk büyük çalışmadır.
Harvard Tıp Fakültesi'ndeki araştırmacılar, ABD'de kadınların uzun vadeli sağlığına ilişkin en büyük araştırmalardan birinden elde edilen verileri kullanarak, 2003 ile 2017 yılları arasında, çoğunluğu beyaz, orta yaşlı, 30.000'den fazla kadının beslenme ve ruh sağlığını inceledi.
ABD'deki JAMA Network Open dergisinde yayınlanan araştırma, depresyona ilişkin diğer sağlık, yaşam tarzı ve sosyoekonomik risk faktörlerini de hesaba katarak, günde dokuz porsiyon veya daha fazla ultra işlenmiş gıda tüketenlerin, diğerleriyle karşılaştırıldığında %49 daha fazla depresyon riskine sahip olduğunu buldu.
Bulgulara yanıt veren Oxford Üniversitesi'nden insan metabolizması fahri profesörü Keith Frayn şunları söyledi: "Yapay tatlandırıcılar ile depresyon arasındaki ilişki açıkça ortaya çıkıyor. Bu, yapay tatlandırıcılar ve kardiyometabolik sağlıkla ilgili artan endişelere katkıda bulunuyor. Depresyonla olan bağlantının doğrulanması ve bunun nasıl ortaya çıkabileceği konusunda daha fazla araştırma yapılması gerekiyor."
ULTRA İŞLENMİŞ GIDALAR NELERDİR?
Ultra işlenmiş tahıl gıdalar, kahvaltılık gevrekler, tatlı atıştırmalıklar, hazır yemekler, yağlar ve soslar, ultra işlenmiş süt ürünleri, tuzlu atıştırmalıklar gibi gıda türleri ultra işlenmiş gıdalar arasında yer almaktadır.