Birlikte Yendiklerinde Vücuda Olan Faydası Kat Kat Artıyor! Sağlığınıza İyi Gelecek Sinerjik Besinler Nelerdir?

Birlikte Yendiklerinde Vücuda Olan Faydası Kat Kat Artıyor! Sağlığınıza İyi Gelecek Sinerjik Besinler Nelerdir?
Birlikte tüketildiğinde birbirlerinin faydalarını artıran veya birlikte kullanıldığında daha etkili sonuçlar veren yiyecekler veya besinlerdir. Demir içeren et gibi yiyecekleri C vitamini içeren gıdalarla tüketildiğinde vücudun demirden daha fazla yararlanabildiğini biliyoruz. Peki ya birlikte tüketildiğinde faydası artan diğer yiyecekler hangileri?

Bazı yiyecekler, birlikte tüketildiğinde vücut tarafından daha iyi emilir veya sindirilir. Örneğin, demir açısından zengin bir yiyecek olan ıspanak, C vitamini açısından zengin bir besin kaynağı olan portakal suyu ile birlikte tüketildiğinde, demirin emilimini artırır. Hatta demir içeren ilaç tedavisi görüldüğü dönemlerde eczacınız veya doktorunuz ilacı portakalla tüketmenizi tavsiye eder.

SİNERJİK BESİNLER HANGİLERİ?

Yeşil Çay ve Limon

Antioksidanlar, serbest radikallerle savaşarak hücresel hasarı azaltan bileşenlerdir. Bazı besinlerin bir araya gelmesi, antioksidan kapasitesini artırabilir. Örneğin, yeşil çaydaki antioksidanlar, limon suyu eklenerek daha etkili bir şekilde vücuda alınabilir.

pexels-lisa-fotios-734983.jpg

Havuç ve Zeytinyağı

Havuç, beta-karoten ve yağda eriyen A vitaminleri açısından zengin bir sebzedir. Beta-karoten, vücut tarafından daha iyi emilim için yağ ile birleştiğinde daha etkili bir şekilde emilir. Zeytinyağı, sağlıklı yağlar içerir ve beta-karotenin emilimini artırabilir.

Havuç, beta-karoten ve diğer antioksidanlar açısından zengin olduğu için vücuda antioksidan koruma sağlar. Zeytinyağı da antioksidan özelliklere sahiptir. Bu iki bileşen bir araya geldiğinde, vücutta serbest radikallerle savaşarak hücresel hasarı azaltabilirler.

pexels-rachel-claire-4992944.jpg

Meksika Fasulyesi ve Mısır

Protein açısından zengin olmayan besinlerin bir araya gelmesi, eksik amino asitleri bir araya getirerek tam protein kaynakları oluşturabilir. Bu, özellikle vejetaryen veya vegan diyetlerde önemlidir. Örneğin, Meksika fasulyesi ve mısır bir araya geldiğinde, birbirlerinin eksik amino asitlerini tamamlarlar ve tam bir protein kaynağı sağlarlar.

Domates ve Zeytinyağı

Likopen, domateslerin koyu kırmızı rengini verir ve tüketimi, bazı kanserlerin (özellikle prostat kanseri), kardiyovasküler hastalık, osteoporozdan hatta cildi güneşin zararlı etkilerinden bile korur. Likopen hakkında bilinmesi gereken ilk şey, domateslerin pişirilmesi ve işlenmesinin, vücudun emebileceği likopen miktarını önemli ölçüde arttırmasıdır. Domates bazlı yemeklerinizi sızma zeytinyağı ile bir araya getirmek mükemmel bir seçim olacaktır.

pexels-pixabay-533309.jpg

Brokoli ve Hardal

Brokoli ve hardal tohumu ayrı ayrı sağlıklı besinlerdir ve birlikte tüketildiklerinde brokolinin besleyici özelliğini daha da artırırlar.

Brokoli içindeki sülforofan sayesinde kanserojenlerle savaşır, ancak brokolide bulunan bu faydalı bileşikler bitkide hazır olarak bulunmazlar. Açığa çıkarılması gerekir ancak, pişirme sırasında brokolinin içindeki sülforofan miktarı ısıdan dolayı azalır. Bunu önlemek için; Brokoliyi haşlarken veya çorba yaparken hardal tohumu ilave edebilirsiniz.

pexels-polina-tankilevitch-3872373-1.jpg

Zerdeçal ve Karabiber

Zerdeçaldan daha iyi faydalanmak için emilimini kolaylaştıracak süreçleri de oluşturmaya dikkat etmek gerekir.

Zerdeçal anti-inflamatuar özelliklerini veren birincil biyoaktif madde olan kurkumin, vücut tarafından iyi emilmeyebilir. Zerdeçal ile karabiber tüketmek, kurkumin emilimini artırmaya yardımcı olmaktadır.

Zerdeçal tek başına tüketildiğinde vücudu hızlı bir şekilde terk ediyor, bu da zerdeçalın bazı sağlık yararlarını kaçırıyor olabileceğimiz anlamına geliyor. Bu nedenle zerdeçalı Prof. Dr. Müftüoğlu'nun belirttiği gibi karabiber ve zeytinyağıyla karıştırarak tüketmekte fayda var.

251525.jpg

Yeşil Yapraklı Besinler ve Avokado

Lahana, ıspanak, roka gibi yeşil yapraklı sebzeler, bağışıklık güçlendirici beta karoten ve göz dostu lutein gibi sağlığı destekleyen karotenoidlerle doludur. Bununla birlikte, çiğ yenildiğinde, salata şeklinde, bu karotenoidlerin emilmesi daha zordur. Ancak bazı yağların eklenmesi gerçekten yardımcı olabilir ve tek doymamış yağ bakımından zengin avokado ekleyerek bir salataya emilebilen karotenoidlerin miktarını önemli ölçüde arttırdığı gösterilmiştir.

Etiketler :