Ananas ve Süt: Tehlikeli İkili(mi)dir?

Ananas ve Süt: Tehlikeli İkili(mi)dir?
Süt ve ananas karışımının toksik, hatta ölümcül olabileceğine dair söylentilerkulağınıza çalınmış olabilir.Bu yazı ananas ve sütü karıştırmanın güvenli olup olmadığını açıklamaktadır.

Anans tek başına oldukça sağlıklı , karakteristik tatlı ama asidik tadıyla ünlü tropikal bir meyvedir. Aslında, muz ve narenciyeden sonra dünyanın en popüler üçüncü tropikal meyvesidir.
Tek başına süt de üç makro besinin (yağ, protein ve karbonhidrat) yanı sıra birden fazla vitamin ve mineral sağlayan oldukça besleyici bir içecektir.
Bu iki malzemeyi tariflerde karıştırmaya ihtiyaç duyduysanız, ananas ve sütün birleştirilmesiyle ilgili uzun süredir devam eden söylenti aklınıza gelmiş olabilir.


Ananas ve Sütü Karıştırmak Güvenli midir?

anans-ve-sut.jpg
Bazı söylentiler, ananas ve sütün karıştırılmasının mide ağrısı, mide bulantısı ve ishale yol açtığını iddia ediyor. Birkaç daha sert efsane, bu kombinasyonun zehirli olabileceğini ima ediyor.
Ancak, hiçbir bilimsel kanıt bu efsaneyi desteklemez.
Hatta fareler üzerinde yapılan bir çalışma, her iki besini aynı anda tüketmenin tamamen güvenli olduğunu gösteriyor. Sıçanlara farklı konsantrasyonlarda ananas suyu ve süt solüsyonu, toksik solüsyon veya toksik olmayan solüsyon verildi.
Ananas ve süt karışımı verilenler, kontrol grubundakiler kadar sağlıklıydı. Böylece, bu içerik karışımı sağlığınıza zarar vermez.
Yine de ananas sütü kesebilir ve ekşi hale getirebilir. Bu nedenle, bu iki malzemeyi tek başına yerseniz, bu kombinasyonun tadı hoş olmayabilir, ancak bunları smoothies veya ananas ters kek gibi ikramlarda birleştirmek konusunda endişelenmemelisiniz.

Ananas ve Sütü Karıştırmalı mısınız?

ananas-sut.jpg
Ananas ve sütün karıştırılması, genellikle bozulma ile karıştırılan sütün kesilmesine neden olabilir.Aradaki fark, bozulmaya neden olan bakterilerin aşırı çoğalması sütün bozulmasına neden olurken, kesilmiş süt söz konusu olduğunda ananastaki bromelain enzimi neden olur. Bromelain, amino asit zincirlerini keserek proteinleri parçalayan proteazlar olarak bilinen bir enzim grubuna aittir. Bromelain, sütteki ana protein olan kazeine etki eder.
Bozulmuş sütün içilmesi güvensiz olabilirken, kesilmiş süt güvensiz değildir, sadece ekşidir.
Aslında, yumuşak peynirler üretmek için süt lor oluşumuna dayanan Endonezya peynir yapımında ananas suyunun sütle karıştırılması yaygındır. Yine de bu uygulama, bromelain kazeini parçaladığında triptofan ve prolin gibi acı amino asitlerdeki artış nedeniyle genellikle acı bir tat oluşturur.

Ananas ve Sütü Aynı Tarifte Kullanmak İçin İpuçları
Sütünüzü ananasla kesme riskini almak istemiyorsanız, tarifinizden en iyi şekilde yararlanmak için birkaç ipucu deneyebilirsiniz.
İlk olarak, bromelaini denatüre etmek için ananası önceden ısıtın veya pişirin. Bu enzim ısıya duyarlı olduğundan, yüksek sıcaklıklar onu inaktive ederek kazeini parçalamasını ve sütü kesmesini engelleyebilir.
Konserve ananas veya pastörize ananas suyunu da tercih edebilirsiniz, çünkü bu ürünler zaten bir ısıtma sürecinden geçmiştir. Sadece ilave şeker içerebileceklerine dikkat edin.
Son olarak, inek sütünü hindistancevizi, badem veya yulaf sütleri gibi önemli ölçüde daha düşük protein içeriğine sahip ve kesilme olasılığı düşük olan bitki bazlı bir ürünle değiştirebilirsiniz.

Sonuç Olarak;
Ananas ve sütü karıştırmak toksik veya tehlikeli değildir. Ancak ananasın bromelain enziminin sütün kazein proteini üzerindeki etkisinden dolayı sütün kesilmesine neden olabilir.
Bir tarifi uygularken bu reaksiyondan kaçınmak istiyorsanız, ananası önceden pişirin, ananas suyu veya konserve ananas kullanın veya süt içermeyen bir süt deneyin.

Kaynak: