Aldığınız baharat sahte ya da bayat olabilir. Bunu anlamanın yöntemi nedir? Gerçek ve taze baharat nasıl anlaşılır?

Aldığınız baharat sahte ya da bayat olabilir. Bunu anlamanın yöntemi nedir? Gerçek ve taze baharat nasıl anlaşılır?
Yemeklerin olmazsa olmazı olan baharatlarda çeşitli hileler uygulanabiliyor. Böylece hem paranızdan hem de sağlığınızdan oluyorsunuz. Ancak bu yöntemleri kullanarak siz de market ve aktarlardan aldığınız baharatların gerçek mi, taze mi olduğunu anlayacaksınız. İşte lezzetli ve sağlıklı baharatları anlamanın yolları...

Tüm dünya mutfaklarında bulunan ve yemeklerin lezzetini arttırmanın oldukça etkili bir yolu olan baharatların tazeliği de çok önemli. Eğer taze baharat kullanmazsanız hem cebiniz hem de sağlığınız yanar. Özellikle mide rahatsızlıkları ile karşı karşıya kalmanız muhtemel. İşin uzmanları tarafından da yemek ve çorbalara katılması önerilen baharatların sahte olduğu nasıl anlaşılıyor?

Aroma vermeyen baharatların orijinal olmasına dikkat etmelisiniz. Sahte markaların ürünlerini ucuza almak yerine güvenilir yerlerden, güvenilir markaların ürünlerini kullanmaya başlayarak işe başlayabilirsiniz.

Baharat alırken nelere dikkat edilmeli?

Görüntü ve koku baharat alırken önemli olan iki nokta. Öğütülmüş baharatlar yerine bütün olanları seçmek de genellikle daha iyi bir sonuç sağlar. Çünkü öğütülmüş baharatlar genellikle katkı maddeleri ile seyreltilir.

Diğer bir nokta ise baharata dokunduğunuzda renk vermemesi. Eğer dokunduğunuz baharat elinize renk verdiyse gıda boyasından şüphelenmelisiniz.

Toz, nem ve diğer kokulardan korumak için kullanılan ambalajların, cam olanlarını bulabiliyorsanız onları kullanın. Ayrıca evde de camda saklayın. Koku ve nemin içeri girmesine izin vermeyen cam ürünler, baharatın aromasını da etkilemez. Kapların içini bir kağıt yardımıyla kaplamak da yarar sağlayabilir.

Hangi baharatta hangi konuya dikkat edilmeli?

tarcin.jpg

ÇİN TARÇINI

Normal tarçın yerine satılması muhtemel olan Çin tarçınının aroması daha zayıftır. Ayrıca çubukları daha kalındır ve tek bir yöne doğru kıvrılır. Tarçın tozuna bir damla iyot ekleyin, maviye dönüyorsa Çin tarçınıdır.

karabiber.jpg

KARABİBER

Ezilen taze karabiberin parçaları büyük olur ve yağlı bir iz bırakır. Bayat ya da çok kuru karabiber ise ezildiğinde küçük parçalara ayrılır. Ayrıca kaliteli karabiber, suda batar.

zencefil.jpg

ZENCEFİL

Sert ve ince bir cilde sahip olması gereken zencefilin kökü, pürüzsüzdür. Zencefilin yüzeyi kırışık olursa bayatlamış olduğunu söylemeliyiz.

zerdacal.jpg

ZERDEÇAL

Sarı veya turuncu renkli olan zerdeçal kökü, yumuşak veya buruşmuş olmamalı. Zerdeçalı, sahtekarlar renkli ve aromalı un ile üretiyorlar. Suya birkaç damla bu tozdan ekleyerek gerçek mi diye anlayabilirsiniz. Suda kolayca çözülmeyen ve yüzeyde beyaz renkli lekeler oluşturmayan zerdeçal gerçektir.

kakule.jpg

KAKULE

Büyük ve yeşil renkte olan kakule, sarı veya turuncumsu bir renkte ise ya bayattır ya da yanlış kurutulmuştur.

karanfil.jpg

KARANFİL

Bir karanfil kaliteli ise tomurcukları saplarından daha açık renktedir. Hasar gördüklerinde ise yağlı bir tabaka bırakırlar. Güçlü ve acı bir tadı olan karanfilin tazeliğini anlamak için suya atabilirsiniz. Karanfiller suyun yüzeyinde dik duruyorsa taze, yatay şekildeyse bayattır.

vanilya.jpg

VANİLYA

Uzun raf ömrü, tadı ve kokusuyla bilinen vanilya, uygun saklama koşullarında aromasını birkaç yıl korur. Kaliteli olan vanilya çubuklarının uçlarının ise kıvrımlı olması gerekir.

safran.jpg

SAFRAN

Doğal safranı anlamak için fiyatına bakılabilir. Çünkü gerçeği oldukça pahalıdır. Zerdeçal veya kurutulmuş pancar edilenlerinden böylece uzak durulabilir. Bordo veya kırmızı renkte olan safran, homojendir ve öğütülerek toz yapılır. Bu toz, 15 dakikalığına suda kalırsa suyu renklendirebilir.

Etiketler :