ABD'li Genç ,Viral Challenge'da Ünlü Baharatlı Cipsi Yedikten Sonra Hayatını Kaybetti...

ABD'li Genç ,Viral Challenge'da Ünlü Baharatlı Cipsi Yedikten Sonra Hayatını Kaybetti...
ABD'nin Massachusetts eyaletinden 14 yaşındaki bir çocuk, geçen Cuma saatlerinde dünyanın en acı biberlerinden ikisi olan Carolina Reaper ve Naga Viper'dan yapılan baharatla kaplanmış tortilla cipsini yedikten sonra trajik bir şekilde öldü.

" One Chıp" olarak pazarlanan tek cips, kırmızı bir kafatasıyla süslenmiş tabut şeklinde bir kutu içinde geliyor; bu kutuda, hamile olanları veya tıbbi bir durumu olan kişileri içindekileri yememeleri konusunda uyaran bir uyarı listesi bulunuyor.
Harris Wolobah'ın olası komplikasyonları kolayca açıklayabilecek hiçbir tıbbi durumu olmayan sağlıklı bir ergen olduğu bildirildi.
Ancak tortillayı yedikten kısa bir süre sonra ergen, mide ağrısı şikayetiyle okul hemşiresini ziyaret etti. Eve gönderildikten birkaç saat sonra Wolobah bayıldı ve nefes almayı bıraktı. Daha sonra sağlık görevlileri ve hastane uzmanlarının çabalarına rağmen öldüğü açıklandı.
Otopsi sonuçları henüz ölüm nedenini doğrulamazken Harris'in annesi ürünün satıştan çekilmesi çağrısında bulundu.
Lois Wolobah , The New York Times'tan Rebecca Carballo ve Remy Tumin'e "Sadece ebeveynlerin bunun güvenli olmadığını bilmeleri için bir farkındalık olmasını istiyorum" dedi .

paquichipsinshop.jpg


Hershey Company'nin bir yan kuruluşu olan Amplify Snack Brands tarafından satılan Paqui One Chip Challenge, iştah açıcı atıştırmalıklardan daha ekstrem bir spordur; tüketiciler, cips yemenin getirdiği kaçınılmaz yanmayı mümkün olduğu kadar uzun süre hissetmeye teşvik edilir.

Şirket her yıl bu mücadeleye yönelik, inanılmaz derecede yüksek ısı içeriğine sahip olacak şekilde yetiştirilen çeşitli biberlerden yapılan malzemeleri içeren güncellenmiş bir formül yayınlıyor.
2022'de Carolina Reaper ve Trinidad Scorpion biberleri yanıklara neden oldu. Bu yıl Scorpion'un yerini, 2011 yılında kısaca dünyanın en sıcak biberi ilan edilen Naga Viper biberi aldı .

Biberin yoğun ısısı, kimyasal bir el çabukluğunun sonucudur; kapsaisin adı verilen bir bileşiğin molekülleri , ısıyı algılayan sinirleri tetikleyerek sinir sistemine mesaj göndermesini sağlar. Biberde ne kadar çok kapsaisin varsa, ısı sinirlerimiz o kadar yüksek sesle "ateş" diye bağırır!
Yaygın bir jalapeño biberinden yapılan ekstrakt, yaklaşık 10.000 Scoville ısı birimine (SHU) ulaşır ; bu, kapsaisin konsantrasyonunun standartlaştırılmış bir ölçüsüdür. Jalapeño biberleri ağzımızı nispeten hafif 2.000 ila 8.000 SHU'da ısıtır.

Carolina Reapers , 2.000.000 SHU'yu aşan mevcut dünya rekorunu elinde tutuyor. Naga Viper yaklaşık 1.400.000 SHU'ya yakın konumdadır.
Ağzımızı ve sindirim sistemimizi kelimenin tam anlamıyla yandığını düşünerek kandırmak, birkaç iyi hissettiren hormon şeklinde bir heyecan akışını tetikleyebilir. Bu, vücudun acının ötesine bakmak ve şiddetli ateşten kaçmak için kendini motive etme yoludur.

Bu arada vücut, iyileşmeyi başlatmak için inflamatuar tepkileri sona erdirerek, hayati organların soğumasına yardımcı olmak için kan damarlarını açarak ve sindirim sistemini içeriğini serbest bırakmaya zorlayarak düzeltmesi gerektiğini düşündüğü acı dünyasına hazırlanıyor .

Aşırı durumlarda etki şiddetli olabilir. Sosyal medyada, sıcak soslara veya rekor kıran biberlere batırılmış tavuk kanatlarını tutmaya çalışırken küfür eden, terleyen ve masaya çarpan sayısız saatlerce insan var.
Serebral arterlerin tehlikeli şekilde daralması veya tekrarlayan öğürme ile yemek borusunun hasar görmesi gibi artan tepkilerden kaynaklanan ciddi komplikasyonlar çok nadirdir ve ölümler ( kaydedilmiş olmasına rağmen ) daha da nadirdir.