15 dakikada etki ediyor! Yüzde siyah nokta, komedon ve leke bırakmıyor

15 dakikada etki ediyor! Yüzde siyah nokta, komedon ve leke bırakmıyor
Siyah noktalar, komedonlar ve gözenekler, birçok kişi için özgüven düşürücü cilt problemlerinin başında gelir. Ancak özellikle beyaz noktalardan kurtulmak isterken iki kere düşünmekte fayda var. Çünkü yanlış müdahale, kalıcı lekelere sebebiyet verebilir.

Birçok kişi özellikle yüz bölgesinde oluşan beyaz noktalardan rahatsız oluyor. Özellikle yağlı bir cilt tipine sahip olan kişilerde sıklıkla görülen beyaz yumrular, sivilcenin beyaz bezeye dönüşmüş halini anımsatıyor.

Milia adı verilen beyaz noktalar, cilt yüzeyinde oluşan keratinle dolu küçük şişliklerdir. Genellikle yüz bölgesinde oluşan milia, müdahale edilmediğinde ciltte kalmaya devam edebilir. Pek çok kişi ise bu şişlikleri sivilce sanıp en kolay yöntemle sıkmaya çalışır.

Beyaz noktaları sivilce sıkar gibi sıkmaya çalıştığınızda sivilceden farklı olduğunu anlayabilirsiniz. Nitekim sivilce olmadığı için sıktığınızda yüzün tahriş olmasına neden olur. Fazla baskı uygulandığında ise ciltte bir leke olarak kalması da muhtemeldir.

Sıklıkla olmasa da milia adı verilen küçük yağ bezeleri sarı renkte de olabilir. Çoğu kişiye de görüntüsü nedeniyle rahatsızlık verir. Milia, cilt yüzeyinde artışa geçtiğinde ise 'miliazis' olarak adlandırılır. Uzmanlar, milia temizliğinin basit cerrahi uygulamalarla veya doğal yöntemlerle yapılması gerektiğini belirtiyor.

Pek çok kişi, sivilce görünümlü beyaz yağ bezelerinin kendi kendine geçip geçmeyeceğini merak ediyor. Ne yazık ki milianın kendiliğinden geçme ihtimali neredeyse hiç yok. Özellikle gözün çok yakınında oluşanlar için ufak cerrahi müdahaleler gerekebilir. Ancak bu durum yetişkinler için geçerlidir.

Bebeklerde de görülen milia, genellikle büyüme evresindeyken kendiliğinden geçer. Gelişim aşamasında bebeklerde görülmesi doğal olan yağ bezeleri, zamanla cildi terk edebilir.

Cildin alt yapısında oluşan küçük yumrular genetik problemlerden, beslenmeden, güneş ışınlarına maruz kalmaktan veya kullanılan makyaj malzemelerinden kaynaklı oluşabilir. Milia, kişilerin yaşı fark etmeden herkeste görülebilir. Özellikle göz ve burun çevresinde görünür.

Zararlı ürünlerden kaçının

Zararlı ürünlerden kaçının

Cildinizde milia oluşumunu önlemek için ilk yapmanız gereken şey cildi tahriş eden, kızarıklıklar yaratan sağlıksız ürünlerden uzak durmak. Uzmanlara göre hücrelere iyi gelen glikolikasit ve retinol gibi ürünler bu yağ bezelerini giderebilir. Ancak hassas bir cilt tipine sahip olan kişilerin alanında uzman bir doktora danışması şart.

Güneş kremini ihmal etmeyin

Güneş kremini ihmal etmeyin

Bu tür cilt şişkinliklerinden uzak kalmanın bir diğer yolu ise düzenli bir şekilde güneş kremi kullanmak. Güneş, ciltte beyaz noktaların oluşmasını sağlayan önemli etkenlerden biri. Bu nedenle iyi bir koruyucu krem edinerek güneş ışınlarınıza karşı cildinizi korumanız gerekli.

Ciltte oluşan beyazlıkları gidermek için evde uygulayabileceğiniz doğal yöntemler bulunuyor. Bu sayede sizi rahatsız eden cilt görünümünden kurtulabilirsiniz.

Patates püresini göz çevresine sürün

Patates püresini göz çevresine sürün

Evde deneyebileceğiniz pratik yöntemlerden ilki haşlanmış patates ile cildi temizlemek. Bunun için haşlanmış patatesleri püre haline getirin.

Ardından göz çevresine ve beyaz noktaların oluştuğu bölgeye püreyi sürün. 15 dakika bekledikten sonra yıkayabilirsiniz.

Çay ağacı ve rezene yağı

Çay ağacı ve rezene yağı

Bazı doğal yağlar da beyaz noktaları gidermek için kullanılabilir. Özellikle rezene ve çay ağacı yağı beyaz noktaları gidermek için öneriliyor. Bu yağları uygulamadan önce cildinizi güzelce yıkayın.

Birkaç damla rezene yağını beze oluşan bölgelere düzenli olarak uyguladıktan sonra şişliğin zamanla azaldığını fark edebilirsiniz. Aynı şekilde çay ağacı yağını da gece yatmadan önce gereken bölgelere sürüp sabah uyandığınızda yıkayın.

Bal bu problemi çözebilir

Bal bu problemi çözebilir

Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi bal da milia problemini ortadan kaldırabilir. İyileşme sürecini hızlandıran bal, düzenli kullanımlarda yağ bezelerinden eser bırakmıyor.

Bunun için göz çevresine bal sürün ve 20 dakika bekleyin. Ardından cildinizi yıkayarak baldan arındırın.

Doktorunuza danışın

Doktorunuza danışın

Milia tedavisi, evde deneyebileceğiniz doğal yöntemler haricinde ufak operasyonlarla da çözülebiliyor. Bunun için uygulanan yöntemler ise kişiden kişiye farklılıklar gösterebilir.

Bunun için öncelikle uzman kişilerin milia tipine karar vermesi, ardından cerrahi aşamalara başlaması gerekir.

Uzman tarafından gerçekleştirilen operasyonların ilk aşamasında kişilere bir cilt bakımı önerilir. Milia oluşumuna göre temizlik aşamasına karar verilebilir.

Cildi olumsuz etkileyen aşırı durumlar olmadığı sürece milia problemi için doktorlar, kozmetik tedaviler ve dermal bakım önerebilir.