Türkiye’nin bir yılda bulması gereken dış kaynak tutarı, 200 milyar doları aşıyor. Dış borç ödemeleri, cari açık finansmanı ve deprem maliyetleri gibi nedenlerle, bir yılda iyimser tahminle 200 milyar doların üzerinde dış kaynak bulması gerekiyor.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, rekor düzeylere tırmanan dış kaynak gereksinimi için Körfez ülkelerine ziyaretlerde bulundu.
Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), dış kaynak arayışlarında “dost” ülke olarak öne çıktı. Bu ülkelerden Türkiye’ye doğrudan yatırım bekleniyor. Varlık satışı gündemde bulunuyor.
Bakan Şimşek, hafta içinde bir TV kanalına yaptığı açıklamada, kaynak arayışı kapsamında öncelikle “dost” ülkeleri ziyaret ettiklerini vurgulayarak, “Birleşik Arap Emirlikleri büyük bir teveccüh gösterdi ve 51 milyar dolara yakın bir program açıkladı” dedi.
Şimşek, bu program kapsamında bu yıl içinde toplam 11,5 milyar dolarlık tahvil ihracının söz konusu olduğunu söyledi.
BAE’nin, yenilenebilir enerjiye yaklaşık 27 milyar dolarlık bir yatırımının gündemde olduğunu belirten Şimşek, “Tabii bu depolamadan tutun, güneş, rüzgâr vs. Sanayi, turizm özellikle teknoloji yatırımı öngörüyorlar” diye konuştu.
SUUDİLER HAREKETE GEÇTİ
BAE sermayesi, Türkiye’de yenilenebilir enerji yatırımlarıyla ilgili görüşmelere başladı. BAE’den, heyetler sık sık Türkiye’ye geliyor. Ankara’da enerji yönetimiyle görüşmeler yapıyor. Enerji alanında yatırımları bulunan özel sektörle de temas kuruyor. Ancak bu görüşmelerin yatırıma dönüşmesi epey zaman alacak. 2023 yılında somut bir yatırım kararının açıklanması düşük olasılık olarak değerlendiriliyor.
Bu arada asıl sürpriz Suudi sermayesinden geldi. Suudi Arabistan'ın dev petrol şirketi Saudi Aramco, Türkiye akaryakıt dağıtım sektörünü yakın markaja aldı. Aramco, Türkiye’de yaygın bayi ağına sahip, önemli bir akaryakıt dağıtım şirketini satın almak üzere görüşmelere başladı. Güvenilir kaynaklar, görüşmelerin belli bir aşamaya geldiğini söyledi.
Haber kaynağının talebi üzerine anılan akaryakıt dağıtım şirketinin adını bu aşama veremiyoruz. Adı bizde saklı…
Satış sürecinin derinleşmesi ve karar aşamasına gelinmesi durumunda ilgili şirketin adını sizlerle paylaşacağız.
Sektör kaynakları, Aramco’nun 2017 yılında da akaryakıt dağıtım sektörüne girmek istediğini anımsatarak, “2017 yılında Petrol Ofisi’nin sahibi, Avusturyalı OMV idi. Aramco, Petrol Ofisi ile ilgilendi. Görüşmeler yaptı” diye konuştu.
OMV, Petrol Ofisi'nin 1 milyar 368 milyon euroya Hollandalı Vitol Group'a sattı.
Aramco, 2017 yılında Petrol Ofisi’ni Vitol’a kaptırdı. Bakalım, Türkiye petrol sektöründe yeni hamlesi nasıl sonuçlanacak?