Velilerin %95,4’ü eğitim sisteminden memnun değil!

“Eğitim bütçeyi zorluyor.Aileler çocuklarının eğitimi için fedakarlıkta bulunuyor. Velilerin %95,4’ü eğitim sisteminden memnuniyetsizliklerini belirtmektedir. Katılımcıların çocuklarını özel okula gönderebilmek adına bütçelerinden feragat ettikleri ve özellikle sırasıyla mobilya, ev eşyası, tatil ve seyahat, kültür sanat etkinlikleri, elektronik eşya ve restoran hizmetleri kalemlerinden feragat ettikleri görülmektedir.”

“ “Öncelik çocuğumun eğitimi, kalanı bütçe yönetimi”; “hobi alanımdaki tüm faaliyetlerden” “eğitimleri yarım kalmasın diye herşeyi kıstık”; “herşeyi feda ediyoruz çünkü özel okullar çok iyi eğitim verdiği için değil dersliklerde daha az öğrenci olduğu ve güvenli olduğu için tercih ediyoruz” gibi eğitim için yaptıkları fedakarlıklar ile ilgili içlerini dökmüşlerdir.”

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Pazarlama Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Süphan NÂSIR başkanlığında İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa’dan Dr. Öğr. Üyesi Yonca Nilay BAŞ ve Medipol Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Fatma Betül ORTAKÖY'den oluşan araştırma ekibi tarafından gerçekleştirilen “Ekonomik Zorlukların Eğitim Sistemine Etkisi Araştırması 2024” çok çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Araştırma ekibi ile bu araştırmayı konuştuk.

roportaj.jpg

Prof. Dr. Süphan NÂSIR Dr. Öğr. Üyesi Yonca Nilay BAŞ Dr. Öğr. Üyesi Fatma Betül ORTAKÖY

Hocam genel olarak araştırma hakkında bilgi verir misiniz?

Küresel zorluklar ve ekonomik daralma ile birlikte tüketicilerin satın alma güçleri etkilenmekte ve hayatın birçok alanında yapmış oldukları harcama eğilimleri değişim göstermektedir. Bu araştırmada ekonomik zorluklar karşısında farklı tüketici gruplarının satın alma gücü ve memnuniyeti derinlemesine incelenmiştir. Bu araştırmanın verisi 2024 Ekim ayı içerisinde Google Forms aracılığı ile çevrimiçi olarak toplanmıştır. Araştırmaya 1968 kişi katılmıştır.

Bu araştırma kapsamında ekonomik zorlukların velilerin bütçelerine etkisini de araştırdınız, sonuçlar hakkında bilgi verebilir misiniz?

Araştırmaya katılanların %64’ü çocuk sahibidir. Çocuk sahibi olanların %37.2’si çocuklarını özel okula %44.3’ü ise devlet okuluna gönderdiklerini ifade etmişlerdir.

4.jpg

Artan Eğitim Maliyetleri Tercihleri Değiştiriyor: Aileler Çözümü Devlet Okullarında Arıyor

Çocuklarını özel okula gönderen katılımcıların %21’i mevcut okul zamları nedeniyle çocuklarının kaydını devlet okuluna almayı düşündüklerini, yaklaşık %25’i ise ileride çocuklarının kaydını devlet okuluna almayı düşündüğünü belirtmişlerdir.

5.jpg

Yaşam maliyetlerinin arttığı, enflasyonist bir ortamda eğitim ailelerin bütçelerini etkiliyor mu?

Eğitim bütçeyi zorluyor: Aileler çocuklarının eğitimi için fedakarlıkta bulunuyor

Katılımcıların çocuklarını özel okula gönderebilmek adına bütçelerinden feragat ettikleri ve özellikle sırasıyla mobilya, ev eşyası, tatil ve seyahat, kültür sanat etkinlikleri, elektronik eşya ve restoran hizmetleri kalemlerinden feragat ettikleri görülmektedir. Evlerine mobilya, elektronik eşya almak yerine ya da sosyal etkinliklere ve sosyalleşmeye bütçe ayırmak yerine aileler çocuklarının eğitimine harcama yapmaktadırlar. Araştırmaya katılanların bu sorunun diğer seçeneğine çocuklarının eğitimi için yaptıkları fedakarlıklar ile ilgili çok içten cevaplar yazdığı görülmüştür.

Hayatımdan vazgeçmişim onlar okusun diye...

“Öncelik çocuğumun eğitimi, kalanı bütçe yönetimi”; “hobi alanımdaki tüm faaliyetlerden” “eğitimleri yarım kalmasın diye herşeyi kıstık”; “herşeyi feda ediyoruz çünkü özel okullar çok iyi eğitim verdiği için değil dersliklerde daha az öğrenci olduğu ve güvenli olduğu için tercih ediyoruz” gibi eğitim için yaptıkları fedakarlıklar ile ilgili içlerini dökmüşlerdir.

6.jpg

Bu araştırma kapsamında velilerin eğitim sistemine yönelik memnuniyet düzeyini de incelediniz, eğitim sistemine yönelik genel memnuniyet düzeyi ile ilgili mevcut durum nedir?

Eğitim sistemine yönelik memnuniyet durumu incelendiğinde, katılımcıların %85,8’inin hiç memnun olmadıkları, %9,6’sının ise memnun olmadıkları görülmektedir. Katılımcıların %95,4’ü eğitim sisteminden memnuniyetsizliklerini belirtmektedir. Covid-19 Pandemisi sürecinde Kasım 2020 tarihinde yaptığımız “Türkiye’de Seçmenlerin Siyasi Kimlik Temelli Profil Analizi” başlıklı araştırmada ise eğitim sistemine yönelik memnuniyet durumu incelendiğinde, katılımcıların %76,80’inin hiç memnun olmadıkları, %13,80’in de memnun olmadıkları görülmektedir. Dört sene önceye kıyasla eğitim ile ilgili memnuniyetsizlik seviyesinin yoğunluğunda artış görülmektedir.

7.jpg

2020 senesinden 2024 senesine geldiğimizde eğitim sistemi ile ilgili memnuniyetsizlik seviyesindeki artışın sebebi ne olabilir?

Son yıllarda Türkiye’deki ekonomik koşullar ve yüksek enflasyon, çocukları eğitim gören ailelerin bütçelerine ciddi bir yük bindirmiş durumda. Özellikle özel okul ücretlerindeki fahiş artışlar, ailelerin eğitim harcamalarını önemli ölçüde artırmıştır. Devlet okullarında eğitim kalitesinin ve altyapı olanaklarının sınırlı kalması, aileleri çocuklarını özel okullara yönlendirmeye itmiştir. Ancak enflasyonun özel okul ücretlerini neredeyse ulaşılmaz hale getirmesi, ailelerin bu seçeneğe erişimini giderek zorlaştırmaktadır. Özel okul ücretlerinin bir servet gerektirecek seviyeye çıkması, müfredatta yapılan değişiklikler, okullarda yaşanan güvenlik ve hijyen sorunları ailelerin eğitim sistemine yönelik memnuniyetsizliklerini de artırdığı düşünülmektedir.

Sevgili hocalarım değerli bilgileriniz için sizlere teşekkür ediyorum. Türkiye Hepimizin, Eğitim Hepimizin...

Önceki ve Sonraki Yazılar
Şahin Aybek Arşivi