“Siz ya saymayı bilmiyorsunuz, ya da hayatınızda hiç dayak yemediniz…!”

Meşhur hikayedir. Nasreddin Hoca’nın komşusunu rahatsız etmekten falakaya yatırılmasına ve 100 değnek vurulmasına hükmetmiş Kadı. 100 değneği duyan Nasreddin Hoca da Kadıya; “Aman efendi, ya sen sayı saymasını bilmiyorsun, ya da hiç dayak yememişsin” der. “Nereye göndereceğiz bunları zaten kaç kişiler ki” diyen AKP’nin Suriyeli politikası da aynen böyle. Bakın; 2040 yılında Türkiye’deki Suriyeli sayısı 10 milyonu aşacak. Güneydoğu ve güneydeki illerden ikisinde Arap çoğunluk Türk çoğunluğu geçecek. 0-18 yaş arası sadece kayıtlı Suriyelilerin sayısı 1 milyon 684 bin 207 (19 Temmuz 2019 tarihli mülteciler.org’un resmi rakamı). Kilis’te doğan her 5 çocuktan 3’ü Suriyeli. Sadece 0-4 yaş arası Suriyeli çocuk sayısı 532 bin 475. Bunların yüzde 95’i Türkiye’de doğdu.

Rakam istiyorsanız buyurun 19 Temmuz 2019’da İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün Türkiye’deki Suriyelilerle ilgili resmi rakamları;

-0-18 yaş aralığında 1 milyon 684 bin 207 Suriyeli bulunuyor. 0-18 yaş arası Suriyeli sayısı bir önceki aya göre 13 bin 507 kişi arttı. 10 yaşın altındaki Suriyeli sayısı ise bu ay 1 milyon 26 bin 756 kişi oldu. Yani Suriyelilerin %28,08’i 10 yaşın altında. 0-18 yaş aralığında olanlarla kadınların toplamı ise 2 milyon 544 bin 184. Bu sayı toplam Suriyeli sayısının %70,07’sine denk geliyor.

Yani; bizden çok hızlı  hem de çok daha hızlı çocuk sahibi oluyorlar…!

- Genç nüfus olarak tanımlanan 15-24 yaş aralığında 819 bin 60 kişi bulunuyor. Suriyeli genç nüfusun toplam Suriyeli sayısındaki oranı %22,56. Türkiye’nin genç nüfus oranı ise %15,8. Yaş tablosuna göre kayıtlı Suriyelilerin yaş ortalaması 22,5. Türkiye nüfusunun 2018 verilerine göre yaş ortalaması ise 31,7.

Yani; bizden çok daha genç bir nüfusa sahipler. İşgücünde tekel oluşturuyorlar (Memleketim Antakya’da bir telefon şirketinin bayisinde eleman arama ilanını gören bir yurttaş (ki kendisi benim akrabam olur. ilanın Arapça olmasına rağmen iş için bu dükkana baş vuruyor. Aldığı yanıt ‘biz yabancıları işe almıyoruz’ biçiminde. Yabancı dediği Türk asıllı yurttaş) .

- Geçici barınma merkezlerinde kalan Suriyelilerin sayısı 11 Temmuz 2019 tarihi itibarıyla 103 bin 579 kişi olarak açıklandı. Bu sayı geçen ay (Haziran 2019) 109 bin 262 kişi, 2017 Aralık ayı sonunda ise 228 bin 251 kişiydi. Buna göre kamplarda yaşayan Suriyeli sayısı 2018’in başından bu yana 124 bin 672 kişi azaldı. Suriyelilerin yalnızca %2,85’i kamplarda yaşıyor.

Yani; artık bu sığınmacıları kampta tutmanım mümkün değil. Bilin bakalım şu sorunun yanıtını. Uzmanlık sorusu. Kamplarda kalan Suriyeliler sizce nereye gitti; a)-İstanbul b)-Antalya c)-Muğla d)-İzmir e)-Hepsi. Doğru yanıt “e” şıkkı.

Peki kentlere göçen bu Suriyelilerin gittiği başka iller neresi diye merak ediyorsanız onunda resmi bir yanıtı var…!

-11 Temmuz 2019 tarihi itibarıyla şehirlerde yaşayan Suriyeli sayısı 3 milyon 526 bin 996 kişi oldu. Şehirlerde yaşayan Suriyeli sayısı geçen aya göre 22 bin 614 kişi arttı. Suriyelilerin %97,15’i şehirlerde yaşıyor. Şu an için sadece Adana, Çanakkale, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kayseri, Kocaeli, Mardin, Tekirdağ, Şanlıurfa ve Kilis illerine yeni Suriyeli kaydı alınıyor. Bu şehirler dışında kalan yerlerde ise ciddi sağlık sorunları, evlenme ve yeni doğumlarda kayıt alınabiliyor. Yeni kayıt alınan iller Göç İdaresi tarafından periyodik olarak değiştiriliyor. İstanbul ise Suriyeli alımına kapalı.

Yani; “Merak etmeyin Suriyeliler kontrolumuz altında” kocaman bir yalan. Suriyelilerin tam olarak nerede ve nasıl yaşadığıyla ilgili hükümetin en ufak bir bilgisi dahi yok…!

Peki; Türkiye’de yaşayan gerçek Suriyelilerin ve diğer sığınmacıların sayısı kaç…!

Sıkı durun; Sivil Toplum Örgütlerinin rakamını size açıklıyorum;

-Türkiye’de 5 milyon 300 bin Suriyeli ve 1 milyon Afgan ve Irak’lı sığınmacı bulunuyor. Türkiye’de bulunan Afgan ve Irak’lı sığınmacıların yüzde 98’i kaçak. Ayrıca; Somali, Eritre,  Sudan, Etiyopya gibi ülkelerden  gelen, çoğunluğu İstanbul, Ankara ve İzmir’de kalan 250 bine yakın kaçak mülteci de var.

“Nereden ve nasıl geldi bunlar yahu…!” diye bana sormazsınız herhalde.

Yani; İnanın bana şu an Türkiye’de yaşayan 10 milyon civarındaki kaçak, mülteci, sığınmacı kişiden hala kendini dünyanın merkezinde gören saf ve aklı tutulmuş seçmenin ne haberi var ne de bilgisi. Sadece Suriyeli birinin kendi çocuğunun muşta ile gözünü çıkardığı zaman sokağa dökülüyor.

Dün Nevzat Çiçek adlı yandaş yazarı kanalda dinliyorum. AKP raporuna göre Türkiye’de bulunan toplam kaçak, sığınmacı ve mülteci raporunu veriyor; “sayıları 3 milyon 600 bin civarında görünüyor. Şimdi bunu söylüyoruz ama zaten bunları nereye geri göndereceksiniz ki…!”

Sanki uzaydan Türkiye’ye düşen göktaşı ya da meteor’dan bahsediyor….!

Yanıtı belli kardeşim; nereden geldiyse oraya göndereceksiniz…!

Öyle sayıları da küçültüp küçültüp cebinize de koymayın…!

Öyle bir görüntü veriyorsunuz ki;

“Siz ya saymayı bilmiyorsunuz, ya da hayatınızda hiç dayak yemediniz…!”

Önceki ve Sonraki Yazılar
Fatih Ertürk Arşivi