Mustafa K. Erdemol

Mustafa K. Erdemol

NATO dünyayı yakacak

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un üç yıl önce “beyin ölümü gerçekleşti” dediği NATO’nun çıkması için çok gayret gösterdiği Ukrayna – Rusya savaşı nedeniyle yeniden, hem de hayli güçlü bir biçimde canlandığı ortada. Ortada olan bir başka gerçek de NATO’nun Ukrayna-Rusya savaşın sürmesinden yana olduğu.

Uzun zamandan beri “canlanma” eğilimi gösteren NATO hem Doğu hem de Güneydoğu Avrupa’da askeri varlığını öncekinden daha da fazla arttırıyor. Bunu Brüksel’deki son NATO zirvesinde alınan kararlardan öğrendik hep birlikte. Buna göre Slovakya, Macaristan, Romanya, Bulgaristan gibi üye ülkelerde NATO askerlerinin sayısı iki katına çıkacak. Bölgeye daha fazla savaş uçağı, daha fazla savaş gemisi, daha fazla uçak gemisi gidecek. NATO içindeki muhafazakâr temsilciler yıllardır bunu istiyordu, malum. Haziran 2020'de ABD'nin Avrupa'daki ordusunun Komutanı (USAREUR) emekli Korgeneral Ben Hodges, Karadeniz bölgesinde NATO Savaş Grubunun konuşlandırılmasını talep etmişti görevi sırasında. Ukrayna-Rusya savaşı dilediklerini gerçekleştirmelerine olanak yarattı bu kesimlere.

NATO birliklerinin mevcut konumu Baltık Denizi'nden Karadeniz'e uzanan bir yay oluşturuyor. NATO'nun şu anda uyguladığı savaş manevraları da Akdeniz'e kadar uzanıyor. Frankfurter Allgemeine Zeitung’a göre Doğu ile Güneydoğu Avrupa’daki NATO birlikleri sekiz tugaylık birlikler haline getirilecek. Bu konuda Haziran’da Madrid’de yapılacak olan NATO Zirvesi’nde bir karar alınması bekleniyor. Almanya Savunma Bakanlığı da 7 Şubat’ta NATO’nun Litvanya’daki misyonunda asker sayısını 550’den 900’a çıkaracağını duyurmuştu. Ayrıca Almanya ordusu Slovakya’ya Patriot hava savunma bataryalarıyla birlikte 700 de asker göndereceğini açıkladı.

Almanlar boş durmuyor

Almanlar ürküten bir faaliyet içindeler. Zaten NATO için çok önemli bir lojistik merkez durumunda bu ülke. Ulm'de bulunan Ortak Destek ve Etkinleştirme Komutanlığı (JSEC), Avrupa kıtasındaki NATO birliklerinin hareketlerini optimize ediyor. Alman donanması Ukrayna olaylarından sonra Baltık Denizi’ndeki faaliyetlerini de fazlasıyla arttırdı.

NATO’da çatlak da var

Son yıllarda faaliyetlerini arttırmış olan NATO’nun da içinde çatlaklar mevcut ama. Üye kimi ülkelerin kamuoylarında hem NATO ile hem de ABD ile işbirliğine itirazların olduğu da belirtilmeli. Örneğin Şubat ayında Slovakya’da ABD ile yapılan birlik anlaşması protesto edilmişti günlerce. Macaristan'ın uzun vadeli olarak önemli sayıda yabancı NATO askerinin ülkede konuşlandırılmasına sıcak bakmadığı, Bulgaristan'ın da yabancı askerlere sınırlandırma getirmek istediği, ülkedeki NATO gücünün komutasının Bulgar subaylarında olmasını şart koştuğu biliniyor.

Savaştan çok önce planlanmıştı

Hem halen süren hem de kısa süre önce biten NATO askeri manevraları, 2021 sonbaharında Ukrayna krizi tırmandırılmadan önce NATO'nun Rusya'ya yönelik planlamasının ne kadar gelişmiş olduğuna dair en iyi kanıtı oluşturuyor. Bu manevralara aylarca hazırlandı NATO. Şu 27 ülkeden yaklaşık 30 bin askerle yapılan en son askeri tatbikat Soğuk Savaş’ın sona ermesinden bu yana Kuzey Kutbu'ndaki en büyük askeri savaş oyunu olarak kabul ediliyor. Hazırlık elbette Rusya’ya yönelik. Nisan 2021'deki bir ön raporda, Cold Response 22 tatbikatının yapılacağı Norveç'in Ofoten bölgesi, "Rusya'nın Kuzey Atlantik'te yer alacağı daha büyük bir küresel çatışma durumunda temel stratejik öneme sahip." Yani, bir çatışma olasılığına, o olasılık kesinmiş gibi hazırlanan, söz konusu çatışmayı doğuracak koşulları da kendisi yaratan –Ukrayna’da olduğu gibi – NATO dünyayı ateşe atacak.

Burada çok az değindiğim bu azgınlık hayra alamet değil.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mustafa K. Erdemol Arşivi