“Mecliste 600 gizli işsiz…!”

SÖZCÜ’den Saygı Öztürk yani meslek tabiriyle “Saygı abi” güzel bir haber yazdı. “İşte Meclis’in Karnesi” adlı yazıda Saygı abi; CHP Ankara milletvekili Murat Emir’in soru önergesine dayanarak yaptığı haberde bin 459 araştırma önergesinden 5’inin kabul edildiğini, 2 bin 19 kanun teklifinden 39’unun kabul edildiğini belirtmiş. Aslında tablo bundan çok daha kötü. Düşünün ki 24 Haziran 2018’den-28 Haziran 2019’a kadar; 39 Cumhurbaşkanı kararnamesi ile bin 867 yasa maddesi değiştirilirken, Meclis’te kabul edilen 34 kanunla sadece 620 civarında yasa maddesi değiştirilmiş.

Yani resmen Meclis by-pass edilmiş…!

Yine Saygı abi; 13 bin 468 soru önergesinden 7 bin 439 önergeye yanıt verildiğini, bazı önergelere ise yanıt bile verilmediğini anlattı.

Ben size yine daha acısını söyleyeyim mi…!

Cumhurbaşkanı Meclis’ten kendisine verilen soru önergelerinin kaçına yanıt verdi (Cumhurbaşkanı yardımcısı hariç) dersiniz…!

Yanıt; sıfır…!

Bu kadar mı: Yok dahası da var…!

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar meclisten kendilerine yöneltilen hiçbir soruya zamanında yanıt vermediği gibi birçoğunu da geçiştirdi.

Bundan daha kötüsü de var mı diyeceksiniz. Ne yazık ki var…!

27. dönemde (yani meclisin bu çalışma yılında) CHP milletvekillerinin TBMM başkanlığına sunduğu yazılı soru önergelerinin sayısı 9 bin 982 olurken; bu önergelerin 4 bin 778’i yanıtsız bırakıldı. Cumhurbaşkanlığına sorulan bin 703 soru önergesi de Cumhurbaşkanı yardımcısı Fuat Oktay tarafından cevapsız bırakıldı.

Peki Anayasada bile yer alan Meclis İçtüzüğüne göre bu önergelere yanıt verme zorunluğu olduğu gibi yanıt verme süresi kaç gün…?

Yanıt geliyor;

15 gün…!

Peki zamanında yanıt veren var mı…?

Hemen hemen yok…!

Hani “bize biraz daha avanta verecekler” diyerek koşa koşa referanduma gidip evet veren vatandaştan ses var mı…!

Hayır yok…!

Milletvekili sayısı 600’e çıkarıldı ya. Şöyle tarif ediyordu Cumhurbaşkanı Erdoğan o günlerde; “Milli İrade daha ayrıntılı ve net olarak meclise yansıyacak”.

Hangi irade nereye geldi, ne yansıdı millete…?

2016’da Meclis 300’ün üzerinde yasa çıkarırken bu hibrit sistemde çıkarılan yasa sayısı 34’e kadar düştü. Meclisin çıkardığı yasalar son iki yılda yüzde 89 azaldı…!

Meclis; “İyi bilirdik muhteremi…!”

Peki geldiğimiz tablo ne…?

Bakın ne diyor CHP’nin anayasa profesörü İstanbul milletvekili İbrahim Kaboğlu;

"Dolayısıyla bu anayasal düzen Tayyip Erdoğan tarafından kişisel proje olarak getirilip, kişisel proje olarak sahiplenilerek topluma bu şekilde lanse edildiğine göre ve artık bu anayasal düzenin çalışmadığı, sürdürülemezliği de bir yıl içerisinde teyit edildiğine göre o zaman demokratik bir anayasaya dönülmesini konuşmalıyız.”

Peki kimsenin umurunda mı bu durum…?

“Hadiyin demokratik anayasaya yeniden dönelim diyen bir tek berber, nalbur, manav, kasap gördünüz mü…!”

Neyi anlatalım daha…!

Şöyle desem halkın anlayacağı bir dille…!

“Olursa Ekim’e (Meclis açıldığında) olmazsa da olmaz yani…!”

Önceki ve Sonraki Yazılar
Fatih Ertürk Arşivi