Mustafa K. Erdemol

Mustafa K. Erdemol

İkisinin de Terör Listesinde Değil: ABD -İngiltere Neden Husilere Saldırdı?

Tabii ki bu saldırı Gazze’nin devamı. İsrail’in Hamas’la tutuştuğu savaş bölgeye yayılır mı yayılmaz mı tartışmaları yapılırken, Kızıldeniz’e sıçradı bile. İki büyük emperyal gücün "Hollanda’dan, Kanada’dan, Bahreyn'den operasyonel olmayan destek" alarak Husilere karşı Yemen’de gerçekleştirdikleri bu ağır saldırı uğursuz bir koalisyonun her an iş başında olduğunu bir kez daha gösterdi hepimize. Yapılan ortak açıklamaya göre Avustralya, Danimarka, Almanya, Yeni Zelanda, Güney Kore de saldırıyı destekliyor.

Bu gayriresmi koalisyonun hedef aldığı grubun resmi adı Ensarullah ama genellikle kurucuları Hüseyin Bedreddin el-Husi'nin adıyla biliniyorlar. Osmanlı’nın Yemen’i yönettiği dönemden bu yana aktiftirler. İran yanlısı ya da İran destekli olduğu söylenir ama bu sadece mezheb kaynaklı bir yakınlık. Yoksa Husiler, İran tarafından yönlendiriliyor değil. Şii İslam’ın Zeydi koluna mensuplar. Bir özellikleri de Sünnilere en yakın Şii grup olmaları. Suudi Arabistan liderliğindeki (çoğu sonradan terk eden Arap ülkelerinin de katıldığı) ittifakın saldırılarına yıllardır karşı koyarak, ülkelerini koruyorlar. Suudi liderliğindeki o ittifak onları yenmeyi başaramadı.

Bir insanlık krizine dönüşen Yemen Savaşı ayrıca yazılmalı. Ama grubun, Suudi Arabistan'ın Yemen'e dini nüfuzunu dayatmaya 1980’lerden beri itirazı var. Suudi Arabistan da bu ülkeye yayılmacı emeller besliyor, bu emelinin üstünü de Husilerin kendi toprak bütünlüğüne tehdit olduğunu iddia ederek örtüyor.

Şimdi Gazze savaşında Filistin’e destek amacıyla, İsrail gemilerini Kızıldeniz’de vurduğu için hedef olmasaydı, belki bir başka gün Suudilerin, İngilizlerin, Amerikalıların hedefi olacaklardı yine. Ama bu kez ciddi bir çullanmayla karşı karşıya kaldılar. Kızıldeniz’deki İsrail gemilerine saldırdıkları için neredeyse tüm batının düşmanı durumuna geldiler. ABD de, İngiltere’de Ensarullah’ı terör örgütü saymıyor. İngiltere geçmiş yıllarda terör listesine almak istemiş ama sonradan vazgeçmişti

NEDEN ŞİMDİ VURDULAR?

Ensarullah, 7 Ekim’den çok kısa bir süre sonra bölgedeki İsrail gemilerini hedef alıyordu. ABD/İngiltere’nin şimdi harekete geçme nedeni, İsrail’in, tüm çabasına rağmen savaşa sokamadığı İran’ı, Husi saldırıları nedeniyle en azından Yemen’de etkisiz kılmak. Gazze savaşı bunun için iyi bir fırsat oldu.

Kızıldeniz, Süveyş Kanalı'nın güneyinde yoğun olarak kullanılan bir ticari nakliye kanalıdır. Avrupa'dan Asya'ya, Doğu Afrika'ya kadar hem kestirme hem de en ucuz ticaret yolu olduğu için küresel ticarette büyük önemi var. Bir engelleme durumunda gemiler Afrika Boynuzu’nu dolaşmak zorunda kalacak. Bu çok uzun bir yolculuk, aynı zamanda çok pahalı. Gemilerin çoğunluğu güvenlik nedeniyle yolunu değiştirip bu rotayı izlediği için maliyetler Aralık ayının başından bu yana 10 kat arttı diyor ilgili çevreler.

Kızıldeniz’de bir Husi hakimiyeti küresel ticareti baltalayacağı gibi, dolaylı olarak İran egemenliği demektir emperyal çevreler için. ABD/İngiltere,bu iki duruma tahammül edemezler. ABD, “artık saldırıları durdurması, Gazzelileri göçe zorlamaması” konusunda uyardığı İsrail için Kızıldeniz’e operasyon düzenlemiş olamaz sadece. Büyük çıkarları söz konusudur iki ülkenin, dolayısıyla böylesine “orantısız” bir çullanmayı gerçekleştirmişlerdir.

HUSİLERİN GÜCÜ VAR

Yemen’de 2015'ten bu yana devam eden bir iç savaş var. Birleşmiş Milletler aracılığıyla defalarca ateşkes için masaya oturuldu ama bir uzlaşma sağlanamadı. Suudi Arabistan’ın müdahalesi Riyad’a da pahalıya patladı. Husilerin gücü Suudi Arabistan’ı istediği zafere ulaştıramadı. Çünkü tahmin edlenden fazla direnme gücü, ağır silaharı var Ensarullah’ın. Öyle ki Husi gruplar, Suudi Arabistan'ın içindeki petrol tesislerine füzelerle, insansız hava araçlarıyla vuracak bir askeri teknolojiye sahip.

Bu çullanma çok ciddi sonuçlar doğurabilir. İsrail’in savaşı yaymak istediğini yazıp durduk. Bendeniz bölgede yayılmayacağı kanısındayım. Haklıyım da herhalde, çünkü İran da Hizbullah da İsrail’in kendilerini savaşın içine çekme tuzağına düşmedi.

Analaşılan o ki İsrail’in beceremediğini, ABD ile batı yapacak.

Savaşı onlar yayıyorlar.

Kızıldeniz’de başladılar işte.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mustafa K. Erdemol Arşivi