“Hırsızı var,dolandırıcısı var, adam öldüreni var peki bu afta neden gazeteciler ve düşünce suçluları yok…?”

Bugün mecliste AK Parti ve MHP'nin ortak teklifi ile verilen 70 maddelik infaz düzenlemesi yasa teklifi büyük bir ihtimalle kabul edilecek.

Bu teklifin yasalaşmasıyla ; Terör, uyuşturucu, kasten adam öldürme, kadına şiddet ve cinsel suçlar hariç kalan suçlar için infaz süresi yarı yarıya indirildi. Denetimli serbestlik, alınan cezanın beşte dördü cezaevinde geçirildikten sonra kalan süre için uygulanabilecek. Bu süre de 3 yılı geçmeyecek.

10 yıldan az hapis cezası olanlar 1 ayını, 10 yıl ve daha fazla olanlar ise 3 ayını kapalı ceza infaz kurumlarında geçirmişler ise açık cezaevlerine ayrılabilecek. 1 yıl veya da az süresi kalanlar için de bu durum geçerli olacak. Açık cezaevine geçenler tahliye olmayacak.

Peki bu kısmi aftan kimler yararlanacak diye sorduğunuzda; CHP Grup Başkanvekili Engin Altay; Halk TV’de hazırladığım ve moderatörlüğünü yaptığım “Günün Raporu” programında yaptığı açıklamaya göre 90 bin kişi yararlanacak ancak bu 90 bin kişi içinde tutuklu gazeteciler ve düşünce suçluları yer almayacak. Yani; planlamayarak da olsa adam öldüren, rüşvet alan, hırsızlık yapan, gasp gerçekleştiren kimseler serbest kalacak, attığı bir tweet ya da yazdığı bir kitap yüzünden tutuklananlar bu aftan yararlanamayacak. 

Faşizm; düşünenleri ilelebet zindanlarda tutarken, çalan, çırpan, yağma yapan, soyanları affedecek.
Öyle mi…?

Bu sipariş; yolsuzluk yapan, hırsızlık yapan, devleti dolandıran kimselere getirilecek affın düşünce suçları için getirilme zorunluluğu için umarım CHP Anayasa Mahkemesine gider. 

Peki içeride yatan mahkumların suç dağılımı nasıl; bir de ona bakalım isterseniz:

“Uyuşturucu satmak ve kullanmak suçundan; 61.000 kişi
Hırsızlıktan: 45 bin kişi
Adam öldürmeden; 32 bin kişi
Yaralamadan; 32 bin kişi
Yağma ve gasp’tan; 27 bin kişi
Cinsel içerikli suçlardan; 22 bin kişi
Sahtecilikten; 7 bin kişi
Dolandırıcılıktan; 3 bin kişi
Çıkar amaçlı suç örgütü oluşturmaktan; 3 bin kişi
Yani toplam; “300 bin kişi…!”

Cezaevlerinde tutuklu veya hükümlü olarak 97 gazeteci ve medya çalışanı bulunuyor. Bu rakam son tutuklamalara beraber 100’ü aştı. Bir de düşünce suçluları var; örneğin Osman Kavala 886 günden bu yana tutuklu, Selahattin Demirtaş tam 176 haftadır içeride. Ve bu af onları da etkilemiyor.

Bakın bu af bir kere vicdanları yaralar. Uyuşturucu kullananların bir kısmını bırakacaksın, dükkan soyanı bırakacaksın, gasp yapanı bırakacaksın, satırla adam yaralayanı bırakacaksın ama düşünce suçluları ve gazeteciler içeride kalacak.

Eğer bu ülkede hala hukukun bir tek sözcüğü, bir tek kelamı kaldıysa, eğer hala bu ülkede birazcık vicdan ve haysiyet sahibi hakimler kaldıysa bu düzenleme anayasa mahkemesi tarafından genişletilip öyle yürürlüğe konur. 
Gerçekten; bu yasa sadece böyle yürürlüğe girerse;

“Ayıptır, yazıktır, günahtır…!”

Önceki ve Sonraki Yazılar
Fatih Ertürk Arşivi