“Bu kadarı üç harflilerin bile aklına gelmez…!”

Biliyorsunuz Türkiye şu an resmi olarak açıklanmasa da iflas noktasına geldi. Yani ortada; “Hayırlara vesile olur inşallah” denilecek bir durum kalmadığı gibi; “Bakın burası önemli” diyeceğimiz herhangi bir can alıcı nokta da yok. Hazine tamtakır-kuru bakır olduğu bir dönemde, Merkez Bankası'nın “kefen parası”olarak nitelendirebileceğimiz ihtiyat akçelerinin hazineye devrini öngören teklif mecliste görüşülmeyi beklerken apar topar bir yasa teklifi mecliste kabul edildi.

Tabi bunda soru çok. İlk soru şu; “Turizm mevsiminin tam ortasındayken, sezon çok iyi giderken, ülkenin turizm gelirlerinde bir artış yaşanırken nereden çıktı bu; ‘Turizm Tanıtma Gelir Ajansı’ “.

Valla biz de şaşırdık…!..

Ama bu yasayı hazırlayanlar o kadar kurnazca davranmış ki; bakın size anlatayım:

1-Kar eden, para kazanan kümesteki tek tavuk olarak elde kalan Turizmle ilgili şirketlerin; bakın dikkatlice söylüyorum kârlarından değil “cirolarından” bir miktara o çok güvenilir!, sütte leke olur onlarda olmaz! AKP’li bürokratlarca el konulacak. Neden el konulacak; “Türkiye'nin turizm hedeflerine ulaşmasına, turizm olanaklarının dünyada tanıtılmasına ve pazarlanmasına ilişkin strateji geliştirmek ve tanıtım faaliyetlerini yürütmek” amacıyla.

Anlamadım…!...

Ha bilemem onu…!

Yerseniz…!

Yasa böyle…!”

2-“Ya alsınlar ne olacak. Nasıl olsa devletin her türlü denetim ve gözetim kurumları var. Onlar tutar hesabını kitabını size ne oluyor” derseniz yanılırsınız. Çünkü; “Ajans, her türlü dava ve icra işlemlerinde teminat yatırmadan, faaliyetleri nedeniyle düzenlenecek kağıtlara ilişkin damga vergisinden, Sayıştay Kanunu ve Kamu İhale Kanunu'ndan muaf olacak”. Yani denetlenemeyecek. Soru bile soramayacaksınız.

3-“Ne yapalım başa gelen çekilir. Hiç olmazsa üç-beş işsiz gencimiz bu sayede iş bulur” diyorsanız onda da yanılırsınız. Çünkü; “Ajansta, İş Kanunu'na tabi personel istihdam edilecek. Kamu kurum ve kuruluşlarına personel alınmasına dair ilgili mevzuat hükümleri, ajans tarafından istihdam edilecek personel hakkında uygulanmayacak”.

Yani; eş dost, akraba hazırlanın…!

Yani; öyle KPS falan gibi saçmalıklar yok…!

Yani…!; Gelin, kayınço, damat işbaşına…!

Bakın Turizm şirketlerinin cirosundan el konulacak para binde 2-3 gibi rakamlarla gösterilse de sektörün ciro büyüklüğü göz önünde tutulursa bu rakam yılda en az 400-500 milyon dolar civarında bir rakamla başlayabilir.

Ne güzel iş…!

Cin Ali’nin makinası gibi…!

Elini sıcak sudan soğuk suya sokmayarak, turizm şirketlerinin üç kuruş döviz gelsin diye bu sıcakta bir yerlerinden terler akarak getirdikleri turist üzerinden salma salacaksın ve sorduklarında bu işi “Turizmin gelişmesi” için yapıyorum diyeceksin. Yani elin taşıyla elin kuşunu vuracaksın.

Bakın size bir şey söyleyeyim. Bir dönemin turizm Bakanı Atilla Koç döneminde bu bakanlığın bir üst düzey görevlisi vardı. Sonra Vali oldu. Bir gün bakanlıkta gazeteci olarak sohbet ederken bana; “Ben bu 5 yıldızlı otellere ruhsat verirken elim titriyor. İmza atamıyorum. Fuhuş var alkol var” demişti. Mümkünse kadın-erkek ayrı ve Arap turistleri tercih etmeye odaklanacaklarını söylemişti. Öyle de yapıyorlar ama yine de bir türlü “bir şeylerden” vaz geçemiyorlar.

Şimdi bu zihniyettekiler aniden turizmi kurtarmaya karar verdiler…!!!

Allah bu memleketi ve turizmimizi korusun…!

“Ya abartıyorsun işte bak yasaya göre turizm şirketlerinden ve havalimanlarından da 15 kişilik yönetim kuruluna atama yapacaklarmış” diyeceksiniz…!

Ama yine yanılıyorsunuz…!

Yasaya göre;

“Ajans, Kültür ve Turizm Bakanlığının ilgili kuruluşu olacak, tüzel kişiliği haiz ve özel hukuk hükümlerine tabi tutulacak. Yönetim, İcra ve Danışma kullarından oluşacak ajansın karar organı Yönetim Kurulu olacak. Yönetim Kuruluna, Kültür ve Turizm Bakanı başkanlık edecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğünden sorumlu Bakan Yardımcısı, Tanıtma Genel Müdürü, Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı yönetim kurulunda yer alacak”.

Bir de araya küçük bir şey sıkıştırmışlar;

“Ajans Turizm yatırımı yapan şirketlere destek verecek…!”

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği rakamlarına göre sadece Nisan ayında kapanan turizm şirketi sayısı yüzde 13,44 oranında arttı. Ne yatırımı, ne şirketi. Var olanların çoğu can çekişiyor.

Yani; “Ya nasıl olsa bu ülkede artık hazine bile tam takır kuru bakır. Bir şey kalmadı…!” diyenlere yanıtımdır…!

Siz öyle sanın. Gözlerinizi yumun;  bitiş noktasına hızla yol alan ülkede geriye doğru saymaya devam edin…!”

“Bakın bakalım; civciv mi çıkacak kuş mu çıkacak…!”

Önceki ve Sonraki Yazılar
Fatih Ertürk Arşivi