"Bırak artık 15 Temmuz'u kardeşim; Çöküyoruz...!"

AKP'nin 15 Temmuz'u kullanarak bir mağduriyetten yeni bir rejim çıkartma çabası sürerken ekonomiye gelen son rakamlar gerçekten çok ürkütücü. Çalışan nüfus baz alınınca artık her üç kişiden birisi işsiz. İşte son ayın rakamları; Eylül ayında başlayan sanayi üretiminde gerileme bu ayda 1,3'e ulaştı. İmalat sanayindeki düşüş yüzde 4,1'i geçti. Yaprak kımıldamıyor, üreten, emeğiyle ve alınteriyle geçinen kimse nefes bile alamıyor.

Kimsenin tatil havasını bozmak istemem ama; bu ayki rakamlar endişe vericiden daha ötede adeta bir krizden çok bunalım havasında sürüyor. Herkes bir şeylerden kaçıyor. Büyük tasarruf sahipleri ise Türk lirasından.

-Bu dönemde TL cinsinden mevduatlar 15,9 milyar lira azalarak 1 trilyon 35 milyar liraya gerilerken, döviz cinsinden mevduatlar ise 203 milyar lira artarak 1 trilyon 196 milyar liraya (214,2 milyar dolara) çıktı. Döviz mevduatlarında dolar cinsinden artış ise 24,8 milyar dolar oldu.

Kimse kimseye borcunu ödemediği gibi yapılan teşviklerin çoğunda soygun sürüyor.

-Yurt dışına kaçırılan paranın miktarı ilk defa 220 milyar doları buldu. Varlık barışı, servet affı derken son 1 yılda 220 milyar dolardan sadece 1 milyar 280 milyon doları Türkiye'ye geri dönmüş. AKP'nin yarattığı zenginlerin yurt dışına servet transferi bütün hızıyla devam ediyor.

Ya işte teşvikler var krediler var elbet düze çıkarız...!

Demeyin çünkü durum öyle bildiğiniz gibi değil...!

-Zamanında ödenmediği için takibe alınan krediler ise 23,1 milyar lira artarak 5 Temmuz itibariyle 116,7 milyar lira oldu. Kredi stokunun yüzde 4,6 oranında arttığı bir dönemde batık kredilerdeki artış oranı yüzde 24,6’yı buldu.

Ne olacak borcumuz varsa öderiz, yavaş yavaş düzlüğe çıkarız demeyin...!

-Bankalara ibraz edildiğinde karşılıksız çıkan çek sayısı Ocak-Mayıs 2019 döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 71,1 oranında artarak 297 bin 287’ye ulaştı.  Karşılıksız çıkan çeklerin parasal tutarı ise yüzde 76,1 oranında artarak  14,3 milyar liraya ulaştı.

Poposunu güneşte tavuk gibi kızartan kardeşim dönünce seni bekleyen tablo bu...!

Devam edelim...!

-Yine Ocak-Mayıs döneminde vadesinde ödenmediği için protesto edilen senet sayısı da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14,8 artarak 411 bin 264 oldu. Protesto edilen senetlerin parasal tutarı ise yüzde 54,9 oranında büyüdü ve 8,9 milyar liraya çıktı.  

-Reel enflason yani gerçek enflasyon yüzde 30'ların bir türlü altına inmezken;  SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıkları yüzde 5,01, kamu çalışanları ile emeklilerinin aylıklarına ise yüzde 6,02 oranında zam yapıldı. Çalışanların ve emeklilerin 2018 Ağustos ayından bu yana gelirlerinin yüzde 45'i eriyip yok oldu gitti.

Bu da yetmezmiş gibi...!

-Moody’s ten sonra kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’de Türkiye’nin zaten yatırım yapılamaz seviyede olan notunu bir basamak daha indirdi. Fitch, Türkiye’nin BB olan notunu BB-‘ye indirirken görünümünü de  negatifte tutmaya devam etti.

Anlamıyor musun benim güzel kardeşim...!

Sorun; senin;  avantacılığın, beleşçiliğin, vurdum duymazlığın, fırsatçılığın, şark kurnazlığın, sorumsuz muhafazakarlığın, akılsız kuru inadın değil...!

Hep beraber;

"Çöküyoruz; benim güzel kardeşim...!"

Önceki ve Sonraki Yazılar
Fatih Ertürk Arşivi