Mustafa K. Erdemol

Mustafa K. Erdemol

Batı basını söz etmiyor ama
Hıristiyan terör örgütleri faaliyette

Avustralya’da geçen aralık ayında ikisi polis üç kişinin ölümüyle sonuçlanan olayın perde arkası yavaş yavaş aralanıyor. Üç kişi olduğu belirtilen saldırganların da öldürüldüğü olayın “dini şiddet” olduğunu açıkladı polis yetkilileri. Ancak saldırının failleri bu kez “malum şüpheliler” değil. Avustralya tarihinde ilk kez Hıristiyan aşırılıkçılarca gerçekleştirilen bir cinayet bu. Saldırganların Milenyum Öncesi adını taşıyan dinci örgütün üyesi olduğu belirtiliyor.

Avustralya’da ilk kez ortaya çıkan bu örgütün dünyanın başka yerlerinde, örneğin ABD’de, de saldırılar gerçekleştirdiğine inanılıyor. Avustralya’da şaşkınlığa/endişeye yol açan bu gelişme, dikkatleri nedense görmezden gelinen Hıristiyan şiddet gruplarına çevirdi ister istemez. Gerçekten de varlıkları bilindiği halde pek söz edilmeyen gruplar bunlar. Avustralya başlangıç olabilir, gerisi gelebilir diyenler de var haklı olarak.

Cihatçılardan fazla öldürdüler

ABD’de Güney Yoksulluk Hukuk Merkezi adlı kurumun hazırladığı bir rapor vardır. Nisan 2009 ile Şubat 2015 tarihleri arasındaki olayları kapsıyor. Kurt Çağı adını taşıyan bu rapora göre söz konusu tarihler arasında ABD’de İslamcı olmayan saldırganlar cihatçılardan daha fazla insan öldürmüş. El Kaide’nin 11 Eylül 2001 saldırıları ABD tarihindeki en ölümcül eylemdi malum. İkinci en ölümcül saldırı ise 19 Nisan 1995’de Oklahamo City’de Timothy Mc Veigh adlı bir Hıristyan beyaz üstünlükçünün bombalı eylemiydi.

Bu konuda Barack Obama’nın tutumu aslında övgüye değer. Obama, “dini aşırılık” konusund sadece Müslümanların sorumlu tutulamayacağını söyleyerek yaygınlaştırılmak istenen algıyı yerle bir etmişti. Bu nedenle muhafazakar çevreler Obama’yı Hıristiyanlığın karanlık bir tarafı olduğunu söylemekle suçlanmıştı. Eski Başkan’ın bu suçlamalara yanıtı Haçlı Seferleri ile İspanyol Engizisyonu’nu anımsatmak olmuştu. Oysa o kadar geriye gitmeye gerek yok. Günümüzde de halen faaliyet gösteren şiddet yanlısı Hıristiyan gruplar var.

Tanrı'nın Ordusu

Bunlardan biri olan Tanrı’nın Ordusu 1980’lerin başından beri eylemler yapıyor. Kurbanları arasında kürtaj yapan doktorlar da var. Örgütün Paul Jennings Hill adlı militanı 1994 yılında kürtaj yaptığı için doktor John Britton ile koruması James Barrett'ı öldürmekten suçlu bulunarak 2003 yılında zehirli iğne ile idam edilmişti. Örgütün John C. Salvi adlı militanı da yine 1994 yılında Brookline, Massachusetts'te bir Planlı Ebeveynlik kliniğine saldırarak iki resepsiyon görevlisini öldürmüştü. Sadece kürtaj karşıtı sanılmasın, Tanrı’nın Ordusu eşcinsellere karşı da saldırılar gerçekleştirilmesiyle biliniyor. 1997’de Atlanta’da bir LGBT barını bombalamıştı miltanları.

Yüce Tanrı Kilisesi

Çin’de rastlanan Eastern Lightning ya da İncil Krallığı Kilisesi olarak da bilinen bir örgüt bu. Kıyamet odaklı bir Hıristyan tarikatıdır aslında. Dünyanın sonuna geldiğine inandıkları için olabildiğince çok şeytan öldürmek gerektiğine inanır takipçileri. İsa Mesih'in Çinli bir kadın şeklinde dünyaya döneceğine inanmalarına rağmen aslında tam bir kadın düşmanıdır. Mayıs 2014'te Çin'in Zhaoyuan kentindeki bir McDonalds'ta Wu Shuoyan adlı 37 yaşındaki bir kadını telefon numarasını vermeyi reddedince döverek öldürdüler. Saldırıyı gerçekleştiren Zhang Lidong ile kızı Zhang Fan cinayetten hüküm giyerek idam edildiler. Lidong kadını öldürmekten hiçbir pişmanlık duymadığını ifade ederek "O bir şeytandı. Onu yok etmek zorundaydık" demişti.

Lord'un Direniş Ordusu

Uganda’da Joseph Kony adlı radikal bir Hıristiyan tarafından kurulan, amacı Uganda’da bir Hıristiyan köktendinci hükümet kurmak olan Lord'un Direniş Ordusu, İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne göre binlerce cinayetten, insan kaçırma eyleminden sorumlu. Taktikleri IŞİD veya Boko Haram gibi cihatçı İslamcı gruplarınkinin hemen hemen aynısı.

Tripura Ulusal Kurtuluş Cephesi

Hindistan'daki Hıristiyanların çoğu barış yanlısıdır ama Tripura Ulusal Kurtuluş Cephesi onlardan değil. Hindistan'daki Tripura eyaletinde 1989'dan beri faaliyet gösteren örgüt, Hindistan'dan ayrılmayı, Tripura'da Hıristiyan köktendinci bir hükümet kurmayı amaçlayan paramiliter bir Hıristiyan hareketidir. Hıristiyanlık dışındaki herhangi bir dine karşı sıfır toleransı olan örgüt Hinduları öldürmekle tanınıyor. Örgütün militanları Mayıs 2003'te en az 30 Hindu’yu öldürmüştü.

Phineas Rahipliği

ABD’deki beyaz üstünlükçü gruplardan biri de üyeleri kürtaj kliniği bombalamadan banka soygunlarına kadar çeşitli şiddet eylemlerine karışmış olan Phineas Rahipliği'dir. Larry Steven McQuilliams adlı militan 28 Kasım 2014 tarihinde Austin, Teksas'ta şiddet eylemlerine girişmiş, polis tarafından vurularak öldürülmüştü.

Endişeli Hıristiyanlar

1980'lerde Denver'da papaz Monte Miller tarafından kurulan bir Hıristiyan kıyamet günü tarikatı bu. 1999 yılında İsrailli yetkililer Kudüs'te Endişeli Hıristiyanlar'ın 14 üyesini tutuklamış, Müslümanlara karşı terörist saldırılar planladıklarından kuşkulandıkları için İsrail'den sınır dışı etmişlerdi. İsrail polisine göre muhtemel hedeflerden biri Kudüs'teki Mescid-i Aksa'ydı.

Yani batı basınının üzerinde fazla durmadığı ancak son derece tehlikeli olan bu örgütler yavaş yavaş yeniden seslerini duyurur oldular. ABD ile batıda gittikçe yaygınlık kazanan İslamofobinin de bu örgütlerin taban bulmasına katkısı var.

Umarım Avustralya’daki olayın benzerlerini yaşamayız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mustafa K. Erdemol Arşivi