“Af mı…!...Karnınızı biz doyurduk bir de af mı çıkaracağız…!”

Ne diyordu o son günlerin çok sevilen ve Youtube’da 25 milyonun üzerinde tıklanan o Ankara havası kokan Türküde;

Umudum gecem, gecemde gündüz oldu

Demir mazgallar dört duvar oldu

Demirden kapılar dört duvar oldu

Sayamadım vallaha billaha seneler oldu

Oldu oldu çok sene oldu

Geceler geceler yıktı geceler

Geceler geceler yaktı geceler

1 Ekim’de mecliste görüşülmek üzere CHP’Ye gönderilen sözde “Yargı Reformu”’nda yine hüsran var. Çünkü pakette ; Alaittin Çakıcı’ya söz verdiği ileri sürülen MHP genel başkanı Devlet Bahçeli’nin tüm baskısına rağmen infaz yasası değişikliği yani kısmi af yok. Ya da CHP’ye gönderilen paketin içinden çıkarıldı toplumun nabzına göre dışarıda tutuluyor. Yargı reformu dedikleri ise yine kocaman bir aldatmaca. Hakim ve Savcılar kanununda yapılacak değişiklikle mülakat yoluyla mesleğe alınacak hakimler için yeniden bir kurul oluşturuluyor ama yine kurulun gerçek adı; “Made in AKP”.

Hala anlamayanlara diyeceğim Mısır’daki sağır sultan bile olan biteni duydu 17 yıldır hala bu halkın yüzde 30’u duymadı dedirtmeyin bana. Onlar duydular, çok iyi biliyorlar, herşeyin farkındalar. Ancak “taammüden” AKP’ye oy veriyorlar. Yani bilerek, isteyerek, inatla. Ekonominin çökmesi, ülkenin yoksulluk ve açlıkla terbiye edilmesi umurlarında bile değil.

45 milyon yoksul ve 20 milyon aç var. Toplumun 65 milyonu açlık ve yoksulluk sınırında. “Geçinemiyorum, borcum var, sıkıntıdayım” diyenlerin oranı yüzde 85. Bunlar devletin rakamları. İşsizlik rakamları gibi. Siz buna en az yüzde 10 ekleyin.

Peki; bu kuru inattaki seçmenin inatla oy verdiği bu siyasal anlayışın zenginler için getirdiği. Bakın son iki yıl hem de rakamları eğip büken, çarpıtan TÜİK rakamlarına göre zenginlerin ve yoksulların toplam gelirden aldıkları pay;

a.PNG

Rakamları anlamadıysanız sadece size bir tek çarpıcı rakamı vereyim; Toplumun en zengin yüzde 20’lik kesimi toplam gelirin yüzde 47,6’sını alıyor. En yoksul yüzde 20 ile 2017 yılında toplam gelirin yüzde 6,3’ünü alırken bu 2018’de 6,1’e düşüyor.

“Ah zalım geceler…!”

AKP’nin aldığı oyların yüzde 60’ının toplumun yoksul ve az gelirli vatandaşından geldiği anketlerde ortaya çıkıyor. Tabi bir de; “Arabayla 90 kilometrenin üzerinde hız yaparlarsa günaha girerler. Zaten evden de çıkmalarına da gerek yok” diyerek sabah akşam aşağılanan kadınlar AKP’ye oy verenlerin yüzde 55’ini oluşturuyor. 

“Yok ya olur mu böyle sen abartıyorsun kardeş…!”

Diyenlere işte rakamlar…

Önemli ölçüde AKP’ye oy veren halkımızın;  %75'i sinema/tiyatroya gitmiyor, %63’ü hiç tatile gitmemiş, %45 i hiç kitap okumuyor. Hayatında internete girmeyenlerin oranı ise yüzde 63.

Ha unutmadan; yüzde 87’si kitap okumuyor, yüzde 64’ü düzenli gazete okumuyor.

Bu benim değil Aile ve sosyal politikalar bakanlığının bir araştırması.

Adı da; "Türkiye'de Aile Yapısı Araştırması”.

18 yaş üstü 10 bin 362 erkek, 13 bin 17 kadın olmak üzere toplam 23 bin 379 kişi ile görüşme gerçekleştirilmiş.

Yeni bir araştırma değil ama çok eski de değil…

Şimdi hep beraber şarkının şu mısralarının tekrarını bekliyoruz;

Uykular haram oldu gençliğim bak,
Talan da oldu çok sevdim yalan oldu zalım geceler
Geceler geceler dümen geceler
Geceler geceler yordu geceler”

Önceki ve Sonraki Yazılar
Fatih Ertürk Arşivi