Van’ın zirvesinde doğal üretim: Otlu peynirin yolculuğu
Van’ın Erciş ilçesine bağlı Yanıktepe Mahallesi İmamabdal mezrasındaki besiciler, geçim kaynakları olan küçükbaş hayvanlarını yaz aylarında Aladağ’ın 2 bin 700 rakımlı yaylasına çıkarıyor.

Temiz su kaynakları ve zengin otlaklarıyla bilinen Aladağ, yaz boyunca binlerce küçükbaş hayvan sürüsüne ev sahipliği yapıyor.

Yaylada konaklayan besiciler, sürülerini bol otluklarda besleyerek hem et hem de süt verimini artırıyor.

Kadınlar ise sabah ve akşam sağdıkları sütü, bölgede toplanan kekik, sirmo gibi şifalı otlarla harmanlayarak geleneksel yöntemlerle otlu peynir haline getiriyor.

Yapılan peynirler, yaz boyunca toprak altında muhafaza edilip sonbaharda kahvaltı işletmelerine ve talep edenlere satılıyor.

MAYANIN SIRRINI KİMSEYLE PAYLAŞMIYORLAR
Besici Aynur Arslan, peynir yapımında kullandıkları mayanın sırrını kimseyle paylaşmadıklarını belirterek, “Kendi mayamızı yapıyoruz, kesinlikle hazır maya kullanmıyoruz. Süte mayayı kattıktan sonra iki saat bekletiyoruz, sonra bez içinde sabaha kadar bekletiyoruz. Ertesi gün tuzlayıp otları katıyoruz, bu şekilde peynirimiz çok güzel oluyor” dedi.

"KIŞIN TOPRAĞA GÖMÜP, ÇIKARTIP TÜKETİYORUZ"
Hayvancılıkla geçimini sağlayan Abdullah Arslan ise, “Bahar geldiğinde koyunlarımızı yaylaya çıkarıyoruz. Kasım sonuna kadar süt sağıp, otlu peynir ve tereyağı yapıyoruz. Peynire topladığımız otları ekleyip kış için hazırlıyoruz, bir kısmını da salamura yapıyoruz. Kışın toprağa gömüp, çıkartıp tüketiyoruz” ifadelerini kullandı.

"UMARIM HERKES YENİDEN HAYVANCILIĞA BAŞLAR"
Bölgedeki hayvancılığın azaldığını ifade eden Arslan, “Eskiden burada 200 bin küçükbaş hayvan vardı, şimdi sayıları azaldı. Ancak peynirimizin tadı çok güzel çünkü kendi mayamızla yapıyoruz. Yaylada şimdi huzur var. Umarım herkes yeniden hayvancılığa başlar, daha güzel olacak ve hayvancılık gelişir” diye konuştu.


Kaynak:AA