Hatay'dan Avrupa'ya: Arsuz balıkları dünyaya açılıyor

Hatay'dan Avrupa'ya: Arsuz balıkları dünyaya açılıyor
Hatay'ın Arsuz ilçesi açıklarında deniz kafeslerinde yetiştirilen çipura ve levrekler, Avrupa sofralarının vazgeçilmezi oldu.

Hatay’ın Arsuz ilçesi açıklarında kafeslerde yetiştirilen çipura ve levrekler, Avrupa ülkelerine ihraç edilerek bölge ekonomisine katkı sağlıyor.

Özel bir firma tarafından 2019 yılında Pirinçlik Mahallesi kıyısında faaliyete geçirilen tesiste, denize kurulan 33 kafeste balık yetiştiriliyor. Çipura ve levreklerin büyütüldüğü tesiste, 20’si kadın olmak üzere toplam 70 kişi istihdam ediliyor.

Kafeslerde belli boyuta ulaştıktan sonra kıyıya getirilen balıklar, tesiste çalışan kadınlar tarafından temizlenip uygun koşullarda paketleniyor. Balıkların yaklaşık yüzde 10’u iç pazarda tüketilirken, yüzde 90’ı İspanya, İtalya ve Portekiz’e gönderiliyor.

“HEDEFİMİZ 12 BİN TON ÜRETİM”

Tesis sorumlusu Mustafa Bozkuş, yıllık 8 bin tonluk üretim gerçekleştirdiklerini belirterek şunları söyledi:

"Üretime 500 tonla başladık, bugün 8 bin tona ulaştık. Hedefimiz 12 bin ton üretim. Akdeniz’in mavi suları çipura ve levrek yetiştiriciliği için çok uygun. Ürünlerimiz özellikle Avrupa ülkelerinde yoğun talep görüyor. Arsuz’da yetiştirilen balıkların kalitesi sayesinde tercih ediliyoruz.”

Bozkuş, hem üretimi artırmayı hem de bölgedeki istihdamı genişletmeyi amaçladıklarını kaydetti.

KADINLARIN EMEĞİYLE AVRUPA SOFRALARINA

Tesiste çalışan kadınlar ise elde ettikleri gelirle aile bütçelerine katkıda bulunuyor.

47 yaşındaki Ayten Sürücü, üç çocuğunun eğitim masraflarını buradan kazandığı ücretle karşıladığını ifade etti.

29 yaşındaki Sezen Orul ve 19 yaşındaki Sümeyra Cıvıkçıoğlu da balıkları temizleyip paketleyerek geçimlerini sağladıklarını anlattı.

Arsuz’un mavi sularından elde edilen balıklar, bölgedeki kadınların emeğiyle işlenerek Avrupa sofralarına ulaşıyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı (AA)