Hastalık iddiası ABD'ye kadar gitti: Erdoğan sonrası AKP dönemi için olası isimler

Hastalık iddiası ABD'ye kadar gitti: Erdoğan sonrası AKP dönemi için olası isimler
Amerikan Foreign Policy'de yayınlanan bir yazıda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Ülkeyi yönetemeyecek kadar hasta olduğuna dair kanıtların arttığı" ifadelerine yer verildi.

Foreign Policy yazarı Steven A. Cook ve Eni Enrico Mattei imzasıyla bir analiz yayınlandı. Analizde, 2023 seçimleri için AKP'nin kazanamama ihtimali, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yeniden aday olamayacak kadar hasta olması iddiasına bağlanırken, Erdoğan'dan sonra AKP'nin adayı olabilecek isimlere ve rakiplere değinildi.

AKP'nin popülaritesinin düştüğüne dikkat çekilen yazıda, "Haber kanallarının çoğunu elinde tutmasına rağmen Erdoğan'ın özellikle gençler arasındaki imajının yıprandığı" belirtildi.

Olası rakipler

Erdoğan sonrası döneme dair olası ihtimallerin de değerlendirildiği yazıda, AKP'nin adayını iki kez mağlup ederek İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olan Ekrem İmamoğlu, 'zorlu bir politikacı' olarak tanımlanıyor. Öte yandan Ankara'daki mevkidaşı Mansur Yavaş ya da İyi Parti lideri Meral Akşener de söz konusu analizde AKP'nin olası rakipleri arasında yer alan isimler olarak değerlendiriliyor.

Analizde, "İmamoğlu, Yavaş veya Akşener'in Türkiye'nin bir sonraki cumhurbaşkanı olacağına dair makul senaryolar var. Erdoğan'dan sonra sözde normal siyasete dönüş mümkün, ancak bundan şüphe duymak için de çok sayıda neden var" denildi.

Erdoğan sonrası AKP dönemi

Yazıda, AKP'de ülkeyi yönetemeyecek kadar hasta olduğu iddia edilen Erdoğan'ın yerine geçebilecek muhtemel isimler şu şekilde ifade ediliyor: "Erdoğan sonrası Türkiye'yi bu koşullarda, 'belki de olağanüstü hal altında', başka bir güçlü adamın yönetebileceği ihtimali dikkate almaya değer. Erdoğan'ın yakınındaki güçlü isimler arasında istihbarat şefi Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu bulunuyor. Üçü arasında Akar, liderliği üstlenmek için en uygun konumda görünüyor. Fidan, Türkler tarafından iyi tanınıyor, ancak daha çok Milli İstihbarat Teşkilatı'nın kapalı kapıları ardında faaliyet gösteriyor. Soylu ise son aylarda hakkında bir dizi YouTube videosu yayınlayan ve kendisini yolsuzluk ve organize suçla ilişkilendiren Sedat Peker adlı Türk mafya liderinin söylemlerinin ardından epey zarar gördü."

'Ülkeyi yönetemeyecek kadar hasta olabilir'

Erdoğan'ın özellikle son aylarda pek de iyi görünmediği bir dizi videonun gündeme geldiği vurgulanan yazıda, "Son aylarda Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın pek de iyi görünmediği bir dizi video ortaya çıktı. Bazıları diğerleri kadar net olmasa da birlikte ele alındığında Erdoğan'ın sağlığı hakkında ciddi soru işaretlerini gündeme getiriyorlar" ifadelerine yer verildi.

'Merdivenleri inerken zorlanıyor'

Türkiye gündeminde de oldukça fazla yer tutan söz konusu videoların hatırlatıldığı yazıda, "Örneğin geçtiğimiz aylarda yayınlanan bir videoda Erdoğan'ın merdivenlerden inmesi için eşinin yardımına ihtiyaç duyduğu görülürken bir diğer videoda ise Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün mozalesine ev sahipliği yapan Anıtkabir'de ayaklarını sürüyerek ve zorlanarak yürüdüğü dikkat çekiyor" diye aktarıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçtiğimiz günlerde AKP teşkilatlarıyla bayramlaşmak için yayınladığı videoda, konuşması esnasında gözlerinin kapandığı görüntülere de değinilen analizde, "Geçtiğimiz Temmuz'da büyük ilgi gören bir başka videoda da Erdoğan, bir televizyon yayınında AKP üyelerine bayram selamı verirken konuşmakta güçlük çekiyor" değerlendirmelerine yer verildi.